Početna Događanja Film „33 anđela” osvojio prvu nagradu na nedavno održanom Festivalu novog filma...

Film „33 anđela” osvojio prvu nagradu na nedavno održanom Festivalu novog filma s Balkana u Švedskoj

Dokumentarni film „33 anđela” režisera Branka Dimovića Dimeskog osvojio je prvu nagradu na nedavno održanom Festivalu novog filma s Balkana u Stokholmu. To je prvi dokumentarni film koji govori o stradanju srpske dece u norveškim logorima tokom Drugog svetskog rata. Nagrada je dodeljena i za hrabrost kao i za bogat i temeljan pristup temi koja prethodno nije istraživana u filmu. „Nagrada je podsticaj i kruna timskog rada, koji je uložio veliki napor u samu realizaciju filma. Tim međunarodnih stručnjaka je dao veliki doprinos da ovaj važan dokumentarac od nacionalnog značaja ugleda svetlost dana. Nagrada ukazuje na značaj teme koju smo prikazali i obavezuje da učinimo sve da film 33 anđela vidi što više ljudi širom sveta” istakao je Branko Dimović Dimeski.

Festival novog filma s Balkana se organizuje već 12 godina u Stokholmu, u Švedskoj, kao i u Finskoj i Norveškoj. Do sada je na godišnjem nivou prikazivano i do 50 filmova sa Balkana i iz šireg regiona, računajući dugomeražene igrane, dokumentarne filmove svih dužina i kratke filmove. Festival od samog početka podržava isti princip – šta je to novo u filmu na Balkanu. „Stare priče, naročito one medijski podgrevane oko rata, sukoba, zavađenosti, sve nas je to navelo da našem Festivalu BaNeFF priđemo s posebnom pažnjom. Tako smo od osnivanja imali goste kao što su reditelji Goran Marković, Goran Radovanović i Stevan Filipović, glumci Lazar Ristovski, Mima Karadžić i Nikola Kojo iz Beograda, iz Crne Gore Zorana Markovića Zonju i Aleksandra Vujovića”, istakla je organizatorka Jelena Mila. Iz Bosne i Hercegovine tu je bila rediteljka Tanović, a iz Hrvatske autor Branko Šmit. 

Foto: arhiva B. Dimović Dimeski

„To je samo par imena, koja su se predstavila stokholmskoj publici na BaNeFFu u Stokholmu i nordijskim zemljama. Festival je rastao svih ovih godina – čak i u vreme pandemije nije mirovao, već je nalazio način da zadrži kontinuitet i da opstane”, dodala je organizatorka.

Na ovogodišnjem festivalu prikazani su filmovi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Albanije, Italije i Grčke. Festival je završen sa „33 anđela” autora Branka Dimovića Dimeskog iz Norveške, koji je bio gost Festivala zajedno s ko-scenaristkinjom filma Milkom Kajčanić iz Švajcarske.

Direktorka festivala Jelena Mila je izjavila pre početka festivala, da je srećna da „i pored velikih izazova ipak uspevamo da održimo kontinuitet festivala. Publika nas traži. Vidljivo je kako se tematski filmovi okreću egzistencijalnim pitanjima, nasleđu prošlosti, nepravdi stradanja ’90-tih, ali i fikciji, koja je poetična. Svakako, u izobilju tema i načina vođenja filmske naracije, jasno je da Balkan ima čime da konkuriše svetu”. Ona je dodala, da je cilj da se prikažu manje poznate priče „koje nas se tiču i time bliže upoznamo narode na severu Evrope sa suštinskim vrednostima Balkana – bogatom istorijom, tradicijom, kulturnim nasleđem, ali i stradanjem. Cilj nam je da prikažemo autorsku filmsku realnost, koju mediji prenose obično jako pogrešno”.

Film „33 anđela” je pored festivala u Švedskoj prikazan i u srpskim udruženjima u Solni i Soderteljeu.