Početna Kultura Srđan Mijalković iz Beča dobitnik nagrade Simo Matavulj

Srđan Mijalković iz Beča dobitnik nagrade Simo Matavulj

Srđan Mijalković, osnivač i potpredsednik Prosvjete iz Beča, dobio je nagradu Simo Matavulj na skupštini Udruženja književnika Srbije, održanoj 23. decembra u Domu vojske Srbije u Beogradu. U okviru programa skupštine dodeljena su i tradicionalna priznanja ove značajne ustanove. Plaketa sa likom Sime Matavulja, književnika i prvog predsednika UKS Mijalkoviću je uručena za negovanje srpskog jezika i književnosti, dugogodišnju saradnju i doprinos  društvu.


Foto: Prosvjeta Austrija

Srđan Mijalković, osnivač i rukovodilac Prosvjetinih srpskih dopunskih škola u Austriji, bio je i predsednik Prosvjete u Austriji. Srpskoj javnosti je vrlo dobro poznat i kao inicijator i organizator brojnih važnih programa i projekata koji afirmišu srpski jezik i književnost u matici i rasejanju.

„Zahvalan sam na ovoj vrednoj nagradi, jer ona pokazuje da se dugogodišnji i predan rad ceni i vidi, pa i rad nas iz dijaspore. Svi mi pripadamo jednom jedinstvenom, srpskom kulturnom i duhovnom prostoru, koji nije određen trenutnim granicama, već našom zajedničkom kulturom, duhovnošću i našim jezikom. Na nama je da ga negujemo. Deca iz dijaspore, koja su pre deset godina pošla u prve Prosvjetine škole i kojima je to bila jedina mogućnost da nauče svoj, srpski jezik, danas su odrasla i znaju svoj jezik i svoje pismo, ćirilicu, a neki od njih već pišu poeziju i prozu i otkrivaju radost književnog stvaranja. Danas ih u tridesetak škola ima preko hiljadu i ponosan sam na njih, njihove porodice, naše nastavnice i nastavnike, na ceo tim Prosvjete. Ova nagrada pripada i svima njima”, istakao je Mijalković po dobijanju nagrade.

Primajući čestitke prisutnih književnika, od kojih su mnogi učestvovali u Prosvjetinim programima i tribinama, on je pozvao na dalju saradnju UKS i Prosvjete, jer je to, kako je rekao „…važan, dobar  i značajan primer saradnje ustanova matice i dijaspore, za dobrobit naše književnosti i naše celokupne kulture i tradicije”.