Početna Događanja Poseta direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Eparhiji zapadnoevropskoj

Poseta direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Eparhiji zapadnoevropskoj

Na poziv episkopa zapadnoevropskog Justina, direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama dr Vladimir Roganović boravio je u prvoj službenoj poseti toj Eparhiji SPC koja pokriva teritorije Francuske, Holandije, Belgije, Luksemburga, Španije i Portugalije. Smatra se da na ovim prostorima živi između 80.000 i 120.000 ljudi srpskog porekla.

Program posete Zapadnoevropskog eparhiji SPC podrazumevao je obilazak svih parohijskih zajednica i crkava u Parizu i njegovoj neposrednoj okolini i Nici. Pored više razgovora sa episkopom Justinom i njegovim najbližim saradnicima, upriličeni su brojni sastanci i susreti direktora sa sveštenstvom, članovima Eparhijskih upravnih organa, duhovnih, kulturnih i umetničkih društava i institucija koje deluju pod okriljem SPC kao i sa i našim ljudima koji u crkvama i u svojim domovima brižljivo čuvaju u Francuskoj i širom Eparhije zapadnoevropske plamen vere, duhovnosti, srpskog jezika, naše kulture i istorije.

U Crkvi Svetog Save u Parizu, koji je sedište Eparhije, dr Roganović je 25. decembra prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio episkop Justin sa sveštenstvom. Nakon liturgije, u prisustvu više stotina vernika, episkop Justin uručio je dr Roganoviću najviše priznanje Eparhije: Vidovdanski orden.

Obraćajući se prisutnima direktor Roganović je toplo zahvalio na srdačnom dočeku i na dodeljenom Vidovdanskom Ordenu i istakao da ga smatra priznanjem dodeljenim iznad svega našoj državi, Republici Srbiji. Između ostalog on je rekao: „Šta drugo dobronamernik može da oseti osim radosti i spokoja kada se neposredno uveri sa koliko posvećenosti, truda i ljubavi episkop Justin i svi Vi, draga braćo i sestre, obavljate svoju plemenitu misiju? Svedoci smo da je takva vrsta predanosti i posvećenosti radu u protekloj deceniji u našoj Matici Republici Srbiji dovela do velikog duhovnog, kulturnog i ekonomskog boljitka. Na dobro svih naših građana i svih Srba u Matici i rasejanju, Srbija predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem krupnim koracima napreduje čak i u vremenu bremenitom iskušenjima pred kojima se povijaju naš Kontinent i bezmalo čitav svet. Drago mi je što i Vi tome ne samo svedočite, već u tome i snažno učestvujete” rekao je u svom obraćanju dr Roganović.

Radna poseta je nastavljena obilaskom Parohije posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom u Pjerfitu, u predgrađu Pariza. Episkop Justin i direktor Roganović obišli su mesto gde se planira izgradnja eparhijskog centra sa manastirom u ovom mestu gde se trenutno nalazi i episkopski dvor, te parohije SPC u Nici i Crkve Uspenja presvete Bogorodice u tom gradu. Episkopu Justinu i sveštenstvu upućene su reči ohrabrenja i podrške, sa uveravanjem da će Republika Srbija odlučno i iskreno nastaviti da pomaže rad i misiju Eparhije koja je osnovana odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC od 31. maja 1994. godine. Na njenom čelu pre episkopa Justina stolovali su episkopi Lavrentije (Trifunović) i Luka (Kovačević).

Izvor:https://www.vere.gov.rs/