Početna Zanimljivosti Sećanje na čuvenog srpskog pisca Aleksandra Tišma

Sećanje na čuvenog srpskog pisca Aleksandra Tišma

Na današnji dan, 16. januara 2024. godine, navršava se sto godina od rođenja srpskog autora jevrejskog porekla sa majčine strane, Aleksandra Tišme (1924–2003). Aleksandar Tišma je u svojim romanima tematizovao lična i univerzalna iskustva iz Drugog svetskog rata, kao i temu jevrejstva u delima „Knjiga o Blamu“ (1972), „Upotreba čoveka“ (1976),  „Kapo“ (1987). Njegov roman „Upotreba čoveka“ (1976) nagrađen je tada prestižnom Ninovom nagradom.

U ovom delu, koje je fiktivnog karaktera, bez korišćenja konkretnih istorijskih dokumenata ili izvora, autor je uspeo da uhvati sentiment duplog umiranja Humanizma – kroz fizičko propadanje tela pripadnika srpskog i jevrejskog naroda nad kojima je izvršen genocid za vreme Drugog svetskog rata, kao i umiranje humanizma samog po sobi u totalitarnim društvima koja su odbacila više moralne autoritete i svele čoveka na oruđe koje se upotrebljava za različite potrebe i nakon toga odbacuje. Fokus je na upotrebi ženskog tela i posledica koje ta upotreba ostavlja kako na fizičkom tako i na psihološkom nivou žene. Glavna junakinja Vera Kroner svedoči o svom boravku u ženskom logoru u Aušvicu u kome su vršeni eksperimenti nad ženama i rađanjem, ali i koji je bio izvor zabave za umorne vojnike koji su željno obilazili ovaj raj „Divizije radosti“.

Formalno, ovaj roman predstavlja začetke postmodernističkog romana u korpusu srpske književnosti Holokausta dok se tematski usredsređuje na međuljudske odnose pre i posle rata i sudbine običnih ljudi željnih ljubavi, mira i slobode u svakom smislu.

Izvor: Muzej žrtava genocida