Početna Vesti Srpkinja i Srbin visoko rangirani kandidati na izborima za Radničku komoru Tirola

Srpkinja i Srbin visoko rangirani kandidati na izborima za Radničku komoru Tirola

Na predstojećim izborima za Radničku komoru u austrijskoj pokrajini Tirol se nalaze i kandidati srpskog porekla Biljana Vrzogić i Oliver Ranisavljević. U Frakciji socijaldemokratskih sindikalaca (FSG) Biljana se nalazi na 4. mestu, a Oliver na 10. mestu liste.

„Frakcija socijaldemokratskih sindikalaca (FSG) je tradicionalno naklonjena srpskoj zajednici i posvećena aktivnom radu sa našim ljudima. To dokazuje i činjenica da se, Oliver i ja, kao dva predstavnika srpskog porekla nalazimo u prvih 10 kandidata na listi FSG za izbore za Radničku komoru. Istovremeno, to je i potvrda da se naš glas „daleko čuje”, a naša mišljenja i stavovi se i te kako uvažavaju. Ni na jednoj drugoj listi za izbore za Radničku komoru u pokrajini nema predstavnika srpskog porekla, a uz to smo i visoko rangirani na listi FSG”, istakla je Biljana Vrzogić. Ona je predsedavajuća Radničkog saveta u Staračkom domu u tirolskom gradu Vorgl. Posvećena je radu za pravdu, pravičnost, poštovanje i uvažavanje svih zaposlenih i radnika, kao i ostvarivanju njihovih prava.

Drugi kandidat, Oliver Ranisavljević je predsednik Radničkog saveta u ÖBB (Železnice Austrije) Tirol za putnički prevoz, gde je i zaposlen, a ujedno je i predsednik Zajednice Srba u Tirolu. Ranisavljević se više od 10 godina bori za prava zaposlenih i radnika.

„Zaposleni i radnici srpskog porekla su izuzetno cenjeni u Tirolu, kao i u celoj Austriji. Tradicionalno, mi u okviru FSG Tirol imamo jako dobre odnose i saradnju sa našim ljudima u pokrajini. Mi se konstantno trudimo da što više pomažemo našim sunarodnicima i aktivno se borimo i zalažemo za još bolje uslove na poslu – veće plate, skraćenje radnog vremena, ostvarivanje svih radničkih prava, a posebno u spornim situacijama gde je ta pomoć neophodna. Pozivam sve zaposlene i radnike da iskoriste svoje pravo glasa na predstojećim izborima za Radničku komoru Tirol i da glasaju za svoje sunarodnike koji će se i dalje aktivno zalagati i biti uvek na raspolaganju kada im je potrebna pomoć. Verujem da srpska zajednica u Tirolu treba da ima snažan glas”, kaže Oliver Ranisavljević.

Oliver Ranisavljević
Foto: FSG Tirol

Izbori za Radničku komoru Tirol održavaju se od 28. januara do 9. februara ove godine i na njima pravo glasa imaju svi koji rade u Austriji, bez obzira na državljanstvo. Zaposleni i radnici u alpskoj republici sa srpskim državljanstvom takođe imaju pravo da glasaju na izborima za Radničku komoru.

Biljana Vrzogić

Potiče iz istočnih krajeva Srbije i 17 godina je radila u staračkom domu u Vorglu (Wörgl). Od 2019. godine, odnosno na četiri godine, izabrana je za predsednicu Centralnog radničkog saveta i za starački dom, a od 2020. godine je bila na nekoliko sindikalnih funkcija. Od 2023. godine je predsedavajuća Radničkog saveta u staračkom domu u gradu u kome živi.

Oliver Ranisavljević

Potiče iz radničke porodice iz okoline Despotovca koja se još 1960. doselila u Tirol. Septembra 2006. godine, tokom školovanja za elektrotehničara u ÖBB (Železnice Austirje), prvi put se susreo sa sindikalnim pokretom, a nakon završenog zanata aktivno se uključio u sindikalni rad. Godine 2014. prvi put je nominovan ispred Frakcije socijaldemokratskih sindikalaca (FSG) za izbornu listu Radničke komore Tirol. Od tada se zajedno sa sindikalnim kolegama u Tirolu bori za prava zaposlenih i radnika. Od 2015. bio je izabran za radničkog savetnika u ÖBB, 2019. godine je izabran za predsednika Radničkog saveta u ÖBB Tirol, a od 2020. godine je postao i deo centralnog Radničkog saveta holdinga ÖBB.

Predsednik je Zajednice Srba u Tirolu koja vrlo aktivno doprinosi negovanju srpskog jezika, tradicije i kulture u Austriji. Jedan je od organizatora šetnje u čast Diane Budisavljević (Austrijanke koja je spasavala srpsku decu iz ozloglašenog logora Jasenovac), koja se svake godine održava u Inzbruku, glavnom gradu ove pokrajine. Aktivno je angažovan i u SPOJI (Srpskoj pravoslavnoj omladini Inzbruk).

Fotografije u prilogu mejla možete preuzeti samo je potrebno da potpišete Copyright: FSG Tirol.

Naslovna fotografija: Biljana Vrzogić
Foto: FSG Tirol