Početna Događanja Omladina Melburnskog namesništva posetila manastir Svetog Save

Omladina Melburnskog namesništva posetila manastir Svetog Save

Omladina Melburnskog namesništva organizovala je nedavno dnevni izlet u manastir Svetoga Save u Ilajnu. Nakon dolaska omladine u manastir, služen je akatist ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, a zatim je episkop australijsko-novozelandski Siluan uputio dobrodošlicu svima.  Potom je vladika održao predavanje o značaju monaštva i manastira za život Crkve, sa posebnim osvrtom na manastire Srpske crkve u Australiji.


Foto: Eparhija australijsko-novozelandska

Nakon duhovne besede i izlaganja, usledila su pitanja i odgovori, a zatim se po blagoslovu episkopa prisutnima obratio i jeromonah Stefan, sabrat manastira. U ime omladine se obratio brat Đorđe Maksimović zahvalivši se vladici na poučnom izlaganju, kao i na izdvojenom vremenu, inicijativi i blagoslovu za organizaciju ovakvog formata duhovnog okupljanja omladine u Svetinji. Episkop je izrazio svoju radost i zahvalnost omladini što su izdvojili svoje vreme da dođu u Svetinju, a takođe se zahvalio duhovniku SOJE Viktorije – protojerej-stavroforu Milanu Milutinoviću na trudu i radu sa omladinom koji donosi svoje plodove. Nakon kratke pauze, episkop je poveo omladinu u hram Svetog Alimpija Stolpnika gde im je govorio o Čudotvornoj ikoni ove Svetinje – Presvete Bogorodice Trojeručice ‘Ilajnske’, o svetom Starcu Nikanoru čije sveto telo počiva u hramu, kao i o drugim relikvijama ove Svetinje, prenela je Mitropolija australijansko-novozelandska.

Uz ručak i divne priče omladina se zadržala u manastiru provodeći ostatak dana u razgovoru sa monasima i obilasku imanja, posebno prvog manastirskog hrama posvećenom Svetom Savi. „Sve se završilo u slavu Božiju i na radost svete crkve”, istakli su u  eparhiji.