Početna Informacije Danas plivanje za časni krst nadomak Pariza

Danas plivanje za časni krst nadomak Pariza

Srbi iz francuske prestonice će danas na Bogojavljenje plivati za časni krst na jezeru Etang du Joncquoy, Pontpoint 60700. Početak je biti u 13.30 a skup plivača na jezeru, uz službu, sečenja slavskog kolača, osvećenja vode kao i pripreme plivača je u 11.30. Ovu manifestaciju će svojim prisustvom uveličati vladika zapadnoevropski Justin sa sveštenstvom. Za sada je prijavljeno preko 50 plivača.

Pre pet godina Aleksandar Vasiljević (44) rodom iz Užica pokrenuo je akciju da i Srbi u Parizu sa okolinom obeleže Bogojavljenje upravo onako kako se vekovima (sa pauzom za vreme komunizma) u Srbiji obeležavao – plivanjem za časni krst. Kao otvorena osoba kojoj su ćerka i crkva sve na svetu vrlo brzo je pronašao srodne duše te je prvo plivanje održano zahvaljujući Bojanu Pavloviću i Nenadu Antiću uz svesrdnu saglasnost i blagoslov sveštenika Željka Simovića. Ove godine uz Bojana, Nenada i Aleksandra veliku ulogu u organizaciji preuzeli su i Stefan Radosavljević, Dejan Mihajlović i Goran Živković. Za sve njih je važno da se ovaj lep događaj održi daleko od naše zemlje. Puno posla nijednog trenutka nisu umanjila radost ovom događaju, koji sa nestrpljenjem svi očekuju a posebno organizatori. Iz godine u godinu sve je veći broj posetilaca, koji i po hladnom vremenu dolaze da bodre plivače. Pretežno pliva snažniji pol, ali tokom svih ovih godina i dame su učestvovale, što je za Aleksandra velika čast.



On nabavlja časni krst kao i razne osveštane poklončiće za učesnike. Veliku zahvalnost uvek upućuje ne samo učesnicima već i svima donatorima, kao i posetiocima.

Organizacioni tim se posebno zahvalio damama Andrijani Paunović, Nataši Stanković i Biljani Radosavljević na lepo dekorisanom krstu u bojama srpske zastave, koji će se danas naći u jezeru Etang du Joncquoy, 50-ak kilometara severno od Pariza. Krst je osveštan na Krstovdan u crkvi Svete Petke u Parizu. Organizovan je i zajednički prevoz za mnoge parohijane i građane. Mnogi će doći u sopstvenoj režiji, iako je radni rad. Nakon plivanja ide iće i piće uz muziku i nezaobilazne trubače. Velika zahvalnost upućena je donatorima: Caričin Grad, Markov konak, Chez Milence, Chez Vesna, Dva blizanca, Globus, Vesna Korica, Deca Jasenovca, Moto klub Sveti knez Lazar, Viktorija Suza Simplon, Goran pečenje, Dejan Mihajlović, Bojan Milenković, Saša Stojićević, Savez folklora francuske, Udruženje Kraguji, Yugoslavia grill, Savez Srba Francuske, Goran prevoz.

Medijski pokrovitelj ove manifestacije Rasejanje.info, dok će kolega Vladan Jocić za RTS napraviti reportažu o ovom događaju.

Aleksandar Vasiljević (44) od 2016. živi u okolini Parizu. Od svoje 30 godine je počeo da pliva za časni krst i od tada stalno neguje ovu veličanstvenu tradiciju. Kako se do pre 5 godina ovaj događaj uopšte nije negovao u Francuskoj, on ga je pokrenuo. Potom se i u drugim mestima Francuske počelo sa ovom manifestacijom, što je Aleksandru posebno drago. On je za medijski  portal Rasejanje.info rekao da je prvi put plivao za časni krst u Đetini u Užicu, a potom i na Zlatiboru na Vodicama, pa ponovo u Užicu…  „Osećaj, ne može da se opiše, sreća, radost, zadovoljstvo, pripadnost jednom narodu i veri… sve je izmešano”.

Plivanje za Časni krst tradicionalno se održava povodom praznika Bogojavljenja, koji se obeležava 19. januara. Tim činom vernici koji se nadmeću „pokazuju svoj viteški podvig i podsećaju na sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi koje je i Isus slao kada je otpočeo sa širenjem hrišćanskog učenja”. Danas će ovom lepom događaju u prisustvovati učenici Srpske dopunske škole,  koji će imati svoj kratak program i kojima će se sigurno ovaj događaj i dopasti pa će za koju godinu kada porastu mnogi od njih poželeti da i oni neguju ovu tradiciju.

Katarina Krstić-Tadić, portal Rasejanje.info