Početna Događanja Članovi Dečijeg pozorištanceta Sveti Stefan iz Esena snimili pesmu „Nebeski grad”

Članovi Dečijeg pozorištanceta Sveti Stefan iz Esena snimili pesmu „Nebeski grad”

Za najradosniji hrišćanski praznik članovi Dečijeg pozorištanceta Sveti Stefan iz Esena, su zajedno sa svojim sveštenikom protojerejom-stavroforom Danilom Radmilović snimili božićnu pesmu „Nebeski grad” Svetog vladike Nikolaja Velimirovića.
Uz sve običaje koji prate ovaj veliki praznik i pevanje članova Pozorištanceta Sveti Stevan zajedno sa sveštenikom Radmilovićem mladi su se potrudili da pokažu koliko im ovaj praznik znači.

Dečije pozorištance Sveti Stefan iz Esena, postoji preko šest godina. Deluje pri crkvi Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Esenu, u nemačkoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija. Ideja za osnivanje pozorišta se razvila kod roditelja, koji su poželeli da njihova deca uče istoriju, veru, kulturu i tradiciju svoga naroda. „Sačuvati prave vrednosti u tuđem svetu nije uvek lako, ali uz puno ljubavi naših idejnih tvoraca Željke i Marijane, kao i požrtvovanosti mama i tata naše dece uspeli smo da realizujemo mnoge projekte i predstave”, istakla je svojevremeno portparolka Pozorištanceta Marija Ivanišević.

Preko 30-oro mališana zajedno sa svojim roditeljima je u prethodnom periodu uradilo mnogo toga. Spremljeno je više pozorišnih predstava (među njima i Kosovski boj), obeleženo je 100 godina od Prvog svetskog rata, održane su Svetosavske akademije… Uvek se svečano obeleže hrišćanski praznici Božić i Uskrs.

Članovi Pozorištanceta često recituju najlepše stihove srpskih najvećih pisaca. Kompletnu podršku ideji i realizaciji svih projekata, predstava i okupljanja Dečijem pozorištancetu imaju od aktuelnog sveštenika Danila Radmilovića, a tako je bilo i sa prethodnih. Pri hramu za mališane je organizovana i nastava veronauke, na kojoj, kako su istakli u Pozorištancetu, „deca uživaju”.