Početna Zanimljivosti Patent Dobrivoja Božića iz 1922. prve kočnice za vozove i dalje „živi”

Patent Dobrivoja Božića iz 1922. prve kočnice za vozove i dalje „živi”

Dobrivoj Božić iz Raške bio je srpski mašinski inženjer, pronalazač i konstruktor prve savremene vazdušne kočnice za železnička vozila. Projektovao je prve kočnice za vozove i taj njegov patent još važi. Sa 60 patenta u 18 zemalja, rangira se kao jedan od najvećih konstruktora i pronalazača. Pored toga, bio je dobrovoljac i u Balkanskom i u Prvom svetskom ratu.

Dobrivoje Božić rođen je u Raškoj 23. decembar 1885. a umro je u Beogradu, 13. oktobra 1967.) Maturirao je u Kragujevačkoj gimnaziji 1904. godine. Studirao je na Visokoj tehničkoj školi u Karlsrueu i Drezdenu. Jedan od profesora mu je bio i Rudolf Dizel. Nakon završenih studija 1911. godine vratio se u Srbiju

Svoje prvo zaposlenje dobio je u železničkoj radionici u Nišu. Odmah je i započeo istraživački rad na temu kočenja železničkih vozila. Zbog Prvog svetskog rata, privremeno je prekinuo svoja istraživanja. Nastavio ih je nakon rata, radeći u Kraljevu, Beogradu i Zagrebu.

Godine 1922. u američkom patentnom zavodu je registrovano njegovo rešenje kočionog sistema vozova sa kompresovanim vazduhom. Njegov izum je poznat pod imenom kočnice Božić. Kočnica radi na principu zbijenog vazduha i prva je u svetu prilagodila kočnu silu težini voza. I moderne današnje kočnice su usavršene verzije Božićeve kočnice. Ministar saobraćaja Kraljevine SHS odlučio je u septembru 1922. da se kočnice primenjuju na našim železnicama, počevši od „nekoliko stotina teretnih i sedam stotina putničkih” koje su na osnovu reparacija poručene iz Nemačke. Konstruisao je tri tipa kočnica: za putnički saobraćaj, teretni saobraćaj i mešoviti tip. Internacionalna unija železnica je 1928. godine pirznala da je njegovo rešenje nadmašilo sva dotadašnja i prihvatila ga je. Prvo su ovaj sistem uvele Čehoslovačka, Švajcarska i Alzas-Lorena.

Bio je akcionar Mataruške Banje, njegov otac Savatije je izabran za predsednika upravnog odbora.

Za vreme Drugog svetskog rata Dobrivoje i njegova supruga Radmila, prebegli su sa sinom Draganom (rođen 1935) u Kanadu. Pošto je, nakon odlaska preko okeana proglašen za izdajnika, državna vlast je Dobrivoju Božiću oduzela svu imovinu. Godine 1950. u kanadskom mestu Vindzor rođen im je sin Branko (Robert) Božić. Dobrivoje i Radmila su se razveli nedugo nakon rođenja drugog sina. Dobrivoje je ostao na američkom kontinentu sve do 1964. godine kada se vratio u Beograd. Tu je i preminuo, 13. oktobra 1967. godine.

Porodica Božić je do emigracije živela u porodičnoj kući u Krunskoj 69 u Beogradu. Nakon dolaska Nemaca, porodica je proterana da živi u podrumu vile. Božići su, osim sina, imali i ćerku Vesnu koja je umrla 1941. od upale slepog creva.

Nakon što je Dobrivoje Božić proglašen za izdajnika, oduzeta im je sva imovina, među kojom i porodična kuća. Kućom trenutno raspolaže opština Vračar, a u njoj se nalazi sedište Demokratske stranke. Tokom 2014. godine završen je postupak restitucije i vila je vraćena naslednicima.

Izvor: Vikepedija