Početna Događanja U Beču održan 25. Svetosavski bal

U Beču održan 25. Svetosavski bal

U organizaciji Sprskog centra iz Beča u četvrtak uveče je održan 25. Svetosavski bal u Beču.
„Jubilarni, 25. Svetosavski bal održan je u carskoj palati Hofburg. Najglamurozniji i najposećeniji bal do sada sa kancelarom Karlom Nehamerom kao počasnim gostom, okupio je oko 2.000 zvanica u 12 svečanih sala i obezbedio srpskoj zajednici sigurno mesto na kulturnoj mapi Beča. Pored austrijske političke elite, balu je prisustvovao i veliki broj ličnosti sa domaće javne scene – iz sveta kulture, umetnosti privrede i politike.

Šarenolik umetnički program doprineo je veseloj i razigranoj atmosferi tokom čitave večeri, sve do ranih jutarnjih sati. Veliko hvala svim našim sponzorima na čelu sa Raiffeisen bankom Srbije, kao i prijateljima bala, izvođačima i svim divnim ljudima koji su pomogli organizaciju ovog veličanstvenog događaja. Posebno se zahvaljujemo na poseti našim štićenicima, Down Syndrom centru iz Banjaluke, kojima će biti uručeno 20.000 evra prikupljenih tokom večeri. Najzad, hvala svim gostima koji su prepoznali Svetosavski bal kao mesto dobre zabave i uživanja! Vidimo se 31. januara sledeće godine!”, istakli su članovi Srpskog centra iz Beča.


Foto: FB Srpski centar Beč

Bal je otvoren ceremonijalnim ulaskom elegantno odevenih počasnih gostiju u Svečanu salu Hofburga. Orkestar SNP-a je izveo muzičku tačku „1.300 kaplara”, a potom je izvedena i Svetosavska himna. Bogat kulturni program pratili su nastupi srpskih umetnika.
Prisutni su mogli da uživaju u izvođenju starogradskih pesama Orkestra i Hora SNP, zatim u baletskoj tački prve srpske opera „Na uranku” Stanislava Biničkog (Beobalet iz Beograda i Fakultet muzičkih umetnosti). Članica kluba „Wheel Ćair Dance Salzburg” Sanja Vukašinović je u invalidskim kolicima plesala slobodnim stilom deo iz opere „Karmen”. Sopran Tamara Rađenović je izvela ariju Silve iz operete „Kneginja čardaša”, a kao završna tačka prvog dela programa usledile su starogradske igre u izvođenju kulturno-umetničkih društava.

U Svečanoj sali je odsviran čuveni valcer „Na lepom plavom Dunavu” Johana Štrausa Mlađeg. Pored Hora NSP nastupili su solisti Jelena Gavrilović, Zoran Šandorov i Nevena Reljin u pratnji Orkestra SNP-a i Novosadskog Big benda. U Ceremonijalnoj sali za dobro raspoloženje se pobrinula pevačica Ana Štajdohar sa svojim bendom, u Viteškoj sali je bio tamburaš Bako Jovanović, a u Hofburg salonu Didžej Mel Merio.

U ponoć su svi gosti bili pozvani da zaplešu čuveni „Srpski kadril” u Svečanoj sali. Potom su prisutni mogli da uživaju u kabareu „Lafajet”. U nastavku programa u Svečanoj sali je iza ponoći nastupio čuveni pop pevač Željko Joksimović. U Ceremonijalnoj sali posetioce su zabavili vokalni solisti Điana Čarls, Ana Pecnik i Miloš Kračunović, u Viteškoj je bio džez trio Duša konekšn (Dusha Connection). U Hofburg salonu MKDSL. Program su vodili glumica Ivana Urban i sportski novinar Aleksandar Stojanović.

U prostoriji „Predsoblje” u saradnji sa Istorijskim muzejem Srbije bila je predstavljena izložba posvećena balovima, osmišljenu specijalno za ovu priliku. Kustosi muzeja ispričali su zanimljive činjenice o balovima, između ostalog i o tome kako je Miloš Obrenović organizovao naš prvi bal u Beču. U sali „Kraljevska svita” bila je prilika da se probaju delikatese iz bogate ponude Meze šljiva. U sali „Zimska bašta” prisutne je sačekao slatki doživljaj sa bečkim čokoladnim muzejom „BO-YO” –  čokoladna fontana koja je oduševila i najveće sladokusce.


Naredni Svetosavski bal u Beču je 31. januara 2025.