Početna Događanja Bogat Božićni kulturni program izveden u Parizu

Bogat Božićni kulturni program izveden u Parizu

U sali saborne svetosavske crkve u Parizu pretprošle subote je održan Božićni program namenjen deci i svim parohijanima. Članovi dečijeg hora parohije Sveti Sava pod rukovodstvom Marije Rakićević su otvorili ovu manifestaciju, izvevši pesme Božić, Božić, Zvijezda se zasja i Mi smo deca neba. Pojci parohije Nikola Stojanović i Jovan Pavlović otpojali su božićne stihire koje je napisala Dragana Mandić, a nakon toga su polaznici dramske sekcije pravoslavne veronauke izveli božićnu predstavu Svetlost u Vitlejemu po tekstu i u režiji Dragane Mandić, veroučitelja crkve Svetog Save u Parizu.


Foto: FB Parohija Sveti Sava

U predstavi je učestvovalo 19-oro dece različitih uzrasta i 9 odraslih. „Predstava rekapitulira jevanđeljsku povest o rođenju Sina Božijeg, ali ovoga puta ispričanu kroz prizmu pojedinačnih fiktivnih likova, kao što su pokajnik Simon i njegova supruga Suzana, Rimljanin Gaj i deca siročići: Marijam, Jakov i Reveka. Svi akteri priče naći će se na kraju pred novorođenim carem u pećini Rođenja i naći će odgovore na svoja najdublja  životna pitanja. Prekrasnu scenografiju oslikao je Dragoljub Bakić, dok je kostime pripremila Dragana Mandić. Plakat je načinio Jovan Pavlović po crtežima Svetlane Vukmirović”, istakli su organizatori.  

Svi učensici na bini
Foto: Parohija Sveti Sava Pariz

Nakon ovog uživanja publika je u izvođenju francuske božićne pesme Il est né le divin enfant posvećenu frankofonoj publici uživala uz muzičku pratnju Vojina Jagličića, a potom i u muzici crtanog filma Pepeljuga, koju je na klaviru izvela učenica profesora Jagličića Sara Grebović. Program je završio najmlađi ansambl KUD Izvora iz Pariza. Oni su izveli koreografiju iz Levča. Episkop zapadnoevropski Justin se na samom kraju zahvalio organizatorima i učesnicima programa ističući „da samo deca mogu istinski da proniknu u smisao praznika i da se svi poistovetimo sa decom radujući se na autentičan i spontan način”. Sva deca primila su blagoslov od episkopa i božićne poklone i počastila se hranom koju su majke sa ljubavlju pripremile za sve učesnike programa, naglašeno je u Parohiji Sveti Sava u Parizu.