Početna Moja Priča Austrijski mediji Srpkinju proglasili „lavicom Vorgla”

Austrijski mediji Srpkinju proglasili „lavicom Vorgla”

Biljana Vrzogić, kandidatkinja srpskog porekla FSG (Frakcije socijaldemokratskih sindikalaca) na izborima za Radničku komoru u Tirolu, proglašena je „lavicom iz Vorgla”. Ona se, kao majka troje dece, zaposlena u Staračkom domu u ovom gradu i kao predstavnik sindikata, aktivno i glasno se zalagala za prava radnika. Često je kritikovala lokalnu vlast i gradonačelnika. Nakon što je dobila otkaz i nastavila aktivnu borbu, Biljana je na izborima za Radnički savet zaposlenih u ovoj opštini osvojila 71,2% posto glasova od izašlih birača i apsolutnom većinom pobedila kandidata gradonačelnika, posle čega je vraćena na posao i postavljena za predsednicu Radničkog saveta. O njenom slučaju pisali su i austrijski mediji.

„Moj lični primer je dokaz da se uvek treba boriti za svoja prava i dati svoje poverenje ljudima koji će se maksimalno zalagati za vas. Zahvaljujući upornosti, pomoći i podršci unutar Frakcije socijaldemokratskih sindikalaca Tirol, koja je tradicionalno naklonjena srpskoj zajednici, uspela sam da ostvarim svoja prava koja mi kao radniku pripadaju. To mi je dalo dodatnu snagu da nastavim da se aktivno borim i zalažem za svakog kolegu, svakog zaposlenog i radnika u ostvarivanju njegovih prava. Vrlo je važno da svi naši sunarodnici izađu na izbore za Radničku komoru i glasaju za svoje predstavnike koji će se svim žarom i svom snagom boriti i zalagati za njihova prava”, istakla je Biljana Vrzogić.

Biljana Vrzogić, sa kolegama
Foto: FSG Tirol

Biljana je predsedavajuća Radničkog saveta u Staračkom domu u tirolskom gradu Vorgl. Oliver Ranisavljević i ona su visokorangirani kandidati srpskog porekla na predstojećim izborima za Radničku komoru u austrijskoj pokrajini Tirol. Kao što smo već pisali na ovogodišnjim izborima, Biljana Vrzogić se nalazi na 4. mestu, a Oliver Ranisavljević na 10. mestu liste FSG (Frakcija socijaldemokratskih sindikalaca) u Tirolu. Izbori za Radničku komoru ove pokrajine održavaju se od 28.januara do 9. februara i na njima pravo glasa imaju svi zaposleni i radnici, bez obzira na državljanstvo. Na ovim izborima pravo glasa, takođe, imaju i zaposleni i radnici sa srpskim državljanstvom. 

Biljana Vrzogić

Potiče iz istočnih krajeva Srbije i 17 godina je radila u staračkom domu u Vorglu. Od 2019. godine, odnosno na četiri godine, izabrana je za predsednicu Centralnog radničkog saveta i za starački dom, a od 2020. godine je bila na nekoliko sindikalnih funkcija. Od 2023. godine je predsedavajuća Radničkog saveta u staračkom domu u gradu u kome živi.

Biljana Vrzogić, austrijski mediji
Foto: FSG Tirol

 Oliver Ranisavljević

Potiče iz radničke porodice iz okoline Despotovca koja se još 1960. doselila u Tirol. Septembra 2006. godine, tokom školovanja za elektrotehničara u železnici Austrije, prvi put se susreo sa sindikalnim pokretom, a nakon završenog zanata aktivno se uključio u sindikalni rad. Godine 2014. prvi put je nominovan ispred Frakcije socijaldemokratskih sindikalaca (FSG) za izbornu listu Radničke komore Tirol. Od tada se zajedno sa sindikalnim kolegama u Tirolu bori za prava zaposlenih i radnika. Od 2015. bio je izabran za radničkog savetnika u ÖBB, 2019. godine je izabran za predsednika Radničkog saveta u ÖBB Tirol, a od 2020. godine je postao i deo centralnog Radničkog saveta holdinga ÖBB.

Predsednik je Zajednice Srba u Tirolu koja vrlo aktivno doprinosi negovanju srpskog jezika, tradicije i kulture u Austriji. Jedan je od organizatora šetnje u čast Diane Budisavljević (Austrijanke koja je spasavala srpsku decu iz ozloglašenog logora Jasenovac), koja se svake godine održava u Inzbruku, glavnom gradu ove pokrajine. Aktivno je angažovan i u SPOJI (Srpskoj pravoslavnoj omladini Inzbruk).