Početna Događanja Petar Stojanović pobednik plivanja za časni krst na Malti

Petar Stojanović pobednik plivanja za časni krst na Malti

Na četvrtom po redu tradicionalnom plivanju za časni krst na Malti, održanom na Bogojavljenje pobedio je 19-godišnji Petar Stojanović, koji od 2019. godine živi na ovom ostrvu. Mladi Valjevac, je treća godina srednje škole – smer turistički vodič. Pored škole, bavi se i plivanjem u plivačkom klubu Slima ASC sa Malte. Inače pljivanjem se bavi od svoje pete godine. I prošle godine je učestvovao na takmičenju za časni krst.

„Po četvrti put smo zajedničkim snagama i u ljubavi Hristovoj organizovali plivanje za časni krst, na ovom biblijskom ostrvu Malti, u želji da se da održimo i sačuvamo veru i tradiciju. Pobednik ove godine je Petar Stojanović, neka mu gospod, kao i svim učesnicima podari zdravlje i spasenje i izlije blagodat duha svetoga neizmerno. Želeo bih da zahvalim svima koji su učestvovali i učešćem u plivanju i organizaciji posluženja uveličali ovaj praznik”, istakao je svestenik sa Malte Risto Gorančić.


Foto: CO Malta

On je dodao da se velika zahvalnost duguje i organizacijama i pojedincima koji su pomogli u organizaciji plivanja za Časni krst, kao i posluženju posle plivanja. Istaknuti su Crkveni odbor, Konzularno odeljenje R. Srbije na Malti, Kolo srpskih sestara Malta, Srpsko Malteška Zajednica, restorani  Salt & Pepper, Gourmet, Magic bite, Ninina kuhinjica, Super store, kao i pojedinci Miloš Maksimović, Dušan Cvetković, Marijan Stefanec (koji je ručno napravio krst i ove i prošle godine), kao  Kristina Znakina Andonova, koja je ručno naslikala ikonu Bogojavljenja za pobednika plivanja za časni krst.
Po plivanju nastavljeno je lepo druženje srpske zajednice na Malti, koja je iz godine u godinu sve brojnija na ovom ostrvu.