Početna Događanja Putevima Svetog Save – U Frankfurtu održana Svetosavska akademija

Putevima Svetog Save – U Frankfurtu održana Svetosavska akademija

Na Savindan, u Hamu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu na Majni  održana je priredba povodom školske slave, Svetog Save. U priredbi su učestvovali učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Hesen u Nemačkoj, koju organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Priredbi su prisustvovali: sveštenici  hrama protojerej-stavrofor Simon Turkić i protojereji Slobodan Tijanić i Neđeljko Đokić, koordinatorka Dopunske nastave na srpskom jeziku Biljana Bukinac, predstavnica Ministarstva obrazovanja pokrajine Hesen Mirjana Antanasijević Čekerevac i predstavnici srpske zajednice u Hesenu, među kojima je bila i Dijana Avdić, predsednica Centralnog saveta Srba u Hesenu.


Foto: B.Bukinac

Svečanost je otvorena obredom lomljenja kolača i poučnom besedom sveštenika Neđeljka Đokića. Potom su dodeljene nagrade povodom likovnog konkursa „Svetosavlje“. Čast da uruči nagrade pripala je akademskom slikaru Savi Bukincu, predsedniku žirija. Žiri je ovom prilikom naglasio da je njegov zadatak bio zaista težak, ali da je ujedno pričinio veliko zadovoljstvo jer su svi učesnici konkursa, pored talenta i likovnog umeća, pokazali i veliku ljubav i posvećenost u ispunjavanju svoga zadatka. Ipak, izdvojeni su najuspešnjii, a to su:

U kategoriji mlađega uzrasta prva tri mesta osvojili su Darko Davidović, Vasilija Bojković, Eleonora Vuković. U kategoriji srednjeg uzrasta prvo mesto pripalo je Eleni Stojčić, drugo David Leonardu di Gabrijela a treće Neveni Biga. I u kategoriji starijeg uzrasta prva tri mesta su pripala Aleksandri Katić, Jani Kesarić i treće Relji Radivojac.

Nakon dodele nagrada otpočeo je i svečani program učenika Dopunske nastave. Koordinator svečanosti ove godine bila je nastavnica Olga Urošević, a u pripremi i realizaciji programa učestvovali su kao tim  svi redovni i honorarni nastavnici sa svojim učenicima iz ukupno 29 grupa. Nizali su se stihovi i note kojima se slavi Sava, njegov život i njegovo delo uz neprekidno podsećanje da nikada ne izgubimo veru u snagu onogo što radimo jer ni Sava nikada nije izgubio veru u duhovnost i posvećenost svoga naroda.

Prepunim hramom, na kraju programa, zaorili su se glasovi mališana koji su zajedno sa nastavnicima, roditeljima i svim prisutnima otpevali Himnu Svetom Savi, a zatim je usledila i tradicionalna podela paketića. „Svetosavlje i dalje živi, i gde god ima Srba, ima i Svetoga Save. On se jednoga dana u godini posebno slavi i obeležava, ali se u srcu uspomena na njega neguje, hrani i nosi svakoga časa kada naučimo neko novo slovo ćirilice, svakog dana kada govorimo srpski, kada se sećamo svoje istorije i svojih predake“, poručili su nastavnici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu.