Početna Događanja U Solingenu održan 1. Sava forum Nemačke

U Solingenu održan 1. Sava forum Nemačke

Hiljade Srba i Nemaca srpskog porekla živi u Nemačkoj – mnogi od njih već u trećoj generaciji. Neki među njima su uspešni preduzetnici, lekari, arhitekte ili naučnici. Jedan od njih je Mirko Novaković. On živi u svom rodnom gradu Solingenu, uspešan je preduzetnik i ima učešće u više od pedeset firmi. Mirko Novaković se uvek čudio zbog činjenice da naši ljudi u Nemačkoj nisu dobro povezani. Da to u praksi može da funkcioniše, uverio se prilikom boravaka u SAD. On je prošle subote osnovao zajedno sa istomišljenicima – među njima i episkopom diseldorfskim i nemačkim Grigorijem – takozvani „Sava forum”. Članovi foruma žele da daju svoj doprinos promeni slike o Srbima u Nemačkoj. Ratovi 90ih godina su, često nepravedno, doprinele stvaranju negativne slike.


Foto: arhiva Eparhija nemačka

Episkop Grigorije je istakao: „Čovek može u isto vreme da bude 100% Nemac i 100% Srbin. Najvažnije je biti čovek, a ovaj cilj nadilazi nacionalno opredeljenje. Ko želi da bude istinski čovek, mora u sebi da razvije najbolje osobine kako Srba, tako i Nemaca i ostalih naroda sveta”.

Kako je to moguće – pojasnio je Marko Pešić, koji takođe pripada krugu osnivača foruma. Nekadašnji nemački košarkaški reprezentativac i sadašnji direktor Košarkaškog kluba Bajern Minhen govorio je sa punom zahvalnošću o svojim iskustvima u Nemačkoj. Nije potrebno, prema Pešiću, raditi samo na jačanju srpske zajednice i na njenom povezivanju, već i na vraćanju zemlji koja je desetinama hiljada srpskih imigranata pružila priliku. Tako misli i veliki deo više od 120 učesnika prvog Foruma. Oni su zahvalni Mirku Novakoviću i njegovoj supruzi Dragani na inicijativi koju su pokrenuli. Sledeći Sava Forum bi trebalo da se održi početkom leta u Minhenu. Svi zainteresovani mogu da se prijave Novakoviću preko socijalnih medija, posebno putem LinkedIn.

Izvor: Eparhija nemačka