Početna Događanja Svetosavska akademija održana u Ingolštatu

Svetosavska akademija održana u Ingolštatu

Pre više od osam vekova na mračnom srednjevekovnom nebu Balkana, kao blistava zvezda zasjao je lik Rastka Nemanjića-Svetog Save, i blista, evo, istim sjajem i dan danas. U čast našem prvom prosvetitelju u evangelističkoj crkvi Sveti Johanes u Ingolštatu, u nemačkoj pokrajini Bavarska, učenici Srpske dopunske škole, koje organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije održali su 4. februara 2024. godine Svetosavsku akademiju.

Nakon liturgije i besede protojereja-stavrofora Milorada Jovanovića, koji je istakao istorijske i prosvetiteljske detalje iz Savinog života učenici su imali svoj nastup.


Foto: Sprska dopunska škola Ingolštat

Đaci, pripremili od svoje učiteljice Aleksandre Cvetković  svoju priredbu započeli su Himnom Svetom Savi „Uskliknimo s ljubavlju”. Svaki đak je imao recital, a za kraj svi su zajedno su jednoglasno otpevali pesmu „Mi smo deca neba”. Roditelji su se pridružili dečijim glasovima i pratili ih. Za kraj dečjeg recitala svi su izgovorila: „Čuvaćemo jezik, ćirilicu, srpstvo, dajemo vam danas obećanje čvrsto!”. Shvatili smo da Sveti Sava ne dolazi od godine do godine, već je uvek sa svojim narodom ukoliko je narod sa njim i sa Bogom.

Po izvođenju programa najmlađi su dobili svetosavske paketiće, dar ovogodišnjih kumova porodice Mančić i Lešinski., čija je slavska obeležja osveštao i slavski kolač prerezao sveštenik Jovanović. Oni su takođe priredili ovogodišnju trpezu.

„Svetosavska akademija kojoj su se najviše radovala deca je dotakla srca svih prisutnih i svi su bili srećni što su se okupili baš u crkvi jer Savina misija baš odatle, pre osam vekova, potekla. Sveti Sava je došao među Srbe kao blagoslov, da ih nauči, izleči, osnaži – očoveči. Živi u svakom od nas tiho i skromno- kada smo plemeniti, vredni i duševno usmereni”, istakla je učiteljica Aleksandra Cvetković.