Početna Događanja Obeležen Savindan u Berlinu

Obeležen Savindan u Berlinu

Saborni Hram Svetog Save u Berlinu proslavio je u svoju hramovnu slavu, prvog arhiepiskopa srpskog Svetog Savu. Na Savindan je služena sveta arhijerejska liturgija kojom je, koju je po blagoslovu episkopa Diseldorfa i Nemačke Grigorija, služio episkop palmirski Hana iz Antiohijske patrijaršije, uz sasluženje mnogobrojnog berlinskog sveštenstva iz Ruske, Bugarske, Rumunske i Makedonske pravoslavne crkve.

Slavska znamenja osveštao je Episkop Hana, a zatim je usledila trpeza ljubavi.


Foto: Srpska škola u Berlinu

Narednog dana učenici Sprske dopunske škole koju organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije u istom hramu su održali Svetosavsku priredbu. Starešina hrama, protojerej-stavrofor Radomir Kolundžić, prelomio je sa decom slavski kolač i čestitao im školsku slavu.

„Dopunska nastava na srpskom jeziku u Berlinu još jednom se zahvaljuje crkvenom sveštenstvu, učenicima, roditeljima, našim dragim gostima iz Ambasade Republike u Berlinu (konzulu Draganu Popoviću), predstavnicima srpskih klubova na kontinuiranoj podršci i saradnji. Svetosavska načela najbolje su iznela naša draga i vredna dečica. Veliki trud i zalaganje su iza njih”, istakle su nastavnice Marija Aleksić i Mirjana Stefanović.