Početna Informacije Stupio na snagu Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Republike Srbije i Australije

Stupio na snagu Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Republike Srbije i Australije

Povodom stupanja na snagu Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između Republike Srbije i Australije, australijska federalna ministarka za socijalne usluge Amanda Rišvort, posetila je, zajedno sa ambasadorom Republike Srbije u Australiji Radetom Stefanovićem, srpsku zajednicu u Melburnu, gde je svečano obeležen početak primene sporazuma.

Poseta je održana u svečanoj sali crkveno-školske opštine Sv. arhiđakon Stefan u Kizborou (Melburn), a uz Ambasadu, domaćini su bila i dva srpska udruženja, čije su aktivnosti prvenstveno usmerene na starije stanovništvo – Udruženje srpske zajednice Australije i Srpski socijalni servisi i saradnja, koji već oko 30 godina deluju u Australiji.

Ovom prilikom prisutnima su se obratili ministarka Rišvort, ambasador Stefanović, predstavnici dva pomenuta udruženja, kao i Lana Fromoso, gradonačelnica Dandenonga (predgrađe Melburna) koja je srpskog porekla i protojerej Aleksandar Savić, starešina hrama Sv. arhiđakon Stefan u Kizborou.

Ministarska Rišvort je istakla da je sporazum dobra vest za građane Australije i Srbije, jer poboljšava pristup socijalnom osiguranju za ljude koji su svoje živote „podelili” između dve zemlje ili su se preselili iz jedne zemlje u drugu, a koji će sada imati više slobode da se kreću – znajući da će moći da pristupe pravima na penziju u obe zemlje.

Ambasador Stefanović je istakao značaj ovog sporazuma, naglasivši da on predstavlja jednu od prekretnica u bilateralnoj saradnji dve zemlje i koji najavljuje dalje jačanje odnosa Srbije i Australije, podstiče trgovinu i investicije, ali i donosi ogromne koristi za srpsku zajednicu u Australiji. Pomenuti događaj je od izuzetnog značaja, jer predstavlja prvu posetu jednog australijskog federalnog ministra srpskoj zajednici u višegodišnjem periodu. Sa skupa je upućena pozitivna poruka kada se radi o bilateralnim odnosima dve zemlje, istaknuto je u saopštenju Ambasade Republike Srbije u Australiji.

Izvor: Ambasada R. Srbije u Australiji