Početna Događanja Svetosavska priredba održana u Cirihu

Svetosavska priredba održana u Cirihu

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Cirihu održana je Svetosavska priredba, koju su pripremili učenici škola iz Folketsvila i Vintertura, zajedno sa svojim nastavnicama Milicom Marković, Slađanom Bužek i Marijom Gaćinović.

„Nakon tradicionalnog kviza i osvešćenja slavskog kolača, učenici su započeli program pevanjem himne Svetom Savi. U nastavku priredbe ređali su se stihovi o mladom Rastku i njegovim težnjama da svoj život posveti Bogu. Svi zajedno smo prošli još jednom putem koji ga je odveo do Svete Gore, odakle svojim bogougodnim delima ispisuje našu srednjevekovnu istoriju: miri braću, gradi manastire, organizuje crkveni život i pomaže bratu u državnim poslovima.


Foto: FB Srpska škola u Švajcarskoj
Ove godine bili smo u prilici da čujemo i drugačije, negativne utiske o delima Svetog Save, iz pisma poglavara Ohridske arhiepiskopije, Dimitrija Homentijana, izazvane njegovom ljutnjom zbog činjenice da Sveti Sava uspeva Srpsku crkvu da učini samostalnom. U poslednjem delu programa videli smo srpske kraljeve Uroša Prvog i Milutina, kao i kraljicu Jelenu Anžujsku, koji su govorili o svojim delima i zadužbinama, noseći ih u rukama. Pre nego što je program završen pevanjem pesme ¬Delo Svetog Save, prisutni su imali prilike da čuju stihove pesme Simonida, posvećene našoj najmlađoj kraljici”, prenela je utiske nastavnica Marija Gaćinović.

Nakon priredbe učenicima su podeljeni paketići, koje su pripremili roditelji iz Vintertura i druženje se, uz posluženje koje su pripremili roditelji, nastavilo u sali crkve.