Početna Događanja U Temišvaru održana Svetosavska akademija

U Temišvaru održana Svetosavska akademija

U organizaciji Saveza Srba u Rumuniji, u Nacionalnoj rumunskoj operi u Temišvaru, održana je Svetosavska akademija. Prisustvovali je, kao i uvek do sada mnogobrojna publika. Prisutnima su se obratili izaslanik predsednika Republike Srbije Dejan Savić, savetnik premijera Rumunije Andrej Jon Ungar, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević, ambasador Republike Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević, zamenik gradonačelnika Temišvara Kosmin Tabara, a u ime predsednika Rumunije Klausa Johanisa pročitano je pismo čestitke.

Kako je navedeno u Ambasadi Republike Srbije u Bukureštu svečanosti su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović, predsednik SSR i poslanik u Parlamentu Rumunije Ognjan Krstić, a ispred  Eparhije temišvarske, arhijerejski zamenik, protojerej-stavrofor dr Marinko Markov.

Ambasador Tomašević je u svom obraćanju podsetio da se ovogodišnja Svetosavska akademija održava 805 godina nakon što je Srpska pravoslavna crkva na čelu sa njenim arhiepiskopom Svetim Savom postala samostalna. Srbe iz Rumunije je ocenio kao primer dobro organizovane zajednice, ukazavši da je potrebno da budu posvećeni svojoj tradiciji, kulturi, jeziku i svojim korenima. Podsetio je da se Dan Svetog Save u Rumuniji obeležava i kao Dan srpskog jezika u Rumuniji, pa je u tom smislu istakao da budućnost i opstanak srpske zajednice u Rumuniji zavisi od obrazovanja i očuvanja srpskog jezika, prenela je Ambasada Srbije u Rumuniji.

Nakon svečane akademije, prema tradiciji, održan je Svetosavski bal. Dan Svetog Save obeležen je prigodnim svečanostima i u Aradu, Rešici, Srpskoj teoretskoj gimnaziji Dositej Obradović u Temišvaru, ali i u drugim školama i srpskim pravoslavnim hramovima u Rumuniji, gde živi srpska zajednica.

Foto: Ambasada Srbije u Rumuniji