Početna Događanja I u Stokholmu obeležen dan Svetog Save

I u Stokholmu obeležen dan Svetog Save

U Stokholmu, u Švedskoj, svečano je obeležen dan Svetog Save. Liturgiji održanoj u crkvi Svetog Save, pored sveštenstva stokholmske parohije, prisustvovali su i rektor Bogoslovije Sveti Sava u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić, otac Igor Davidović, arhijerejski namesnik za Skandinaviju eparhije Britansko-skandinavske i ambasadorka Republike Srbije u Stokholmu Jelena Čukić Matić sa kolektivom Ambasade.

Sa proslave Savindana u crkvi u Stokholmu
Foto: Ambasara RS u Švedskoj

Po prvi put, zbog velikog interesovanja našeg rasejanja svečana Svetosavska akademija je obeležena, umesto u prostorijama crkve, u većem prostoru u centru Stokholma. Okupljene na Svetosavskoj akademiji je pozdravio sveštenik stokholmske parohije otac Dušan Raković, koji je zahvalio srpskom rasejanju u ovom kraju, što je došla u velikom broju. On je ujedno poželeo dobrodošlicu u Kraljevinu Švedsku ambasadorci Čukić Matić.

Potom se prisutnima obratio Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Sveti Sava, podsetivši okupljene na najvažnije zasluge Svetog Save. U svečanom programu učestvovala su folklorna udruženja iz tri stokholmske opštine – Sodertelje, Solna i Haninge, a dodeljene su i stipendije od strane stokholmske parohije za tri učenika iz Stokholma, prenela ja Ambasada Republike Srbije u Švedskoj.

Sa Svetosavske proslave
Foto: Ambasada RS u Švedskoj