Početna Događanja Mitropolit Joanikije bogoslužio u Crkvi Sv. Save u Londonu

Mitropolit Joanikije bogoslužio u Crkvi Sv. Save u Londonu

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je minule nedelje Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Sv. Save u Londonu. U svojoj arhipastirskoj besedi mitropolit je iskazao radost što je Bog tako ustrojio da se poslije svih proslava u Crnoj Gori, i u celoj našoj otadžbini, i ovde u dijaspori zajednički pomolimo Bogu i proslavimo Svetoga Savu, koga je Bog kao svog apostola stavio nama za ugled. Čoveku je potrebno, kako je kazao, da ima dobar primer ispred sebe i da se podseća na vrline onih koji su Bogu ugodili jer u svakome od nas  postoji ta mogućnost, želja, energija da ide tim uzvišenim putem, samo što je čovek sklon da zaluta i da se raslabi i skrene sa pravog istinskoga puta. Ali, primjetio je, isto tako je još više sklon da se vrati na pravi Božiji put, na put spasenja, put večnoga života.

„Sveti Sava, kao svetogorski podvižnik, asketa, duhovni atleta, kako je govorio Sveti vladika Nikolaj, onaj koji se na Svetoj Gori Atonskoj ispunio blagodaću Svetoga Duha i obukao u silu istine, pravde Božije, ljubavi Božije, sve to dopunivši na arhijerejskoj hirotoniji kao apostol Hristov, došao je svome narodu, svojoj otadžbini sa Svete Gore da nas objedini u Duhu Svetome. Da nas Hristu Bogu privede, da nas prosveti, da nas nauči, da pokrene naše darove da kao što je on stvarao i činio velika djela i mi isto tako činimo”, poučio je sabrane Vladika. Govoreći o Svetom Savi, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je istakao da je on mnogo učinio i kao ktitor, podižući manastir Hilandar, ukrašavajući Studenicu i Žiču, Mileševu i druge svete hramove, osnivajući autokefalnu Žičku arhiepiskopiju, ustojavajući monaški život i u manastiru Hilandaru i u otadžbini, osnivajući episkopije. Njegov književni rad i danas zadivljuje naše stvaraoce, mnogo je uradio na polju zakonodavstva, kulture, prosvećivanja, prenela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Sv. Sava je nesporna ličnost, nesporni autoritet kroz svu našu prošlost bio i ostao i biće i u buduće: „jer je njega Bog obdario tom blagodaću i tom milošću da stoji pred prestolom Božijim i da se moli i za oproštaj naših grehova, i za naše objedinjavanje, i za to da idemo pravim Božijim, jevanđelskim putem koji vodi u život večni”, rekao je mitropolit. On je podsetio da rasejanje podiglo najviše crkava Svetome Savi, jer su Srbi imali taj osećaj i tu izvesnost oko koga mogu da se objedine, ko im je uzor i ko im je vođa te da ovde u dijaspori, pred svetom, civilizovanim, kulturnim, nemaju nikoga boljega istaći kao svoj primer da ih predstavlja od Svetoga Save.

„On nije ostao u prošlosti, nego je i u našoj sadašnjosti i u našoj budućnosti, i on nas predvodi kao čovek Božiji i dalje”, rekao je mitropolit Joanikije, ističući da je naša otadžbina prolazila kroz velika iskušenja u doba komunističke bezbožne vladavine koja je potiskivala Svetoga Savu, a i dalje ga potiskuje na određeni način i hoće samo ponešto od njega da uzme. On je svoju besedu o Svetome Savi zavšrio : „To je velika nada i za naš narod u dijaspori, ali  velika nada i za nas u otadžbini da će nas ostali narodi prepoznati kao narod koji ima korene i pamćenje, svoju istoriju, tradiciju i kulturu, time želimo da se predstavimo i to je svetlo lice našega naroda bilo i ostalo”, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski u crkvi Sv. Save u Londonu.

U prostorijama Crkvene opštine London, nakon svete liturgije, održan je prigodan svetosavski program.

Izvor: Mitropolija Crnogorsko -primorska