Početna Događanja Svetosavska priredba održana u norveškom Fredrikstadu

Svetosavska priredba održana u norveškom Fredrikstadu

U sali Haugeosen  škole, u Fredrikstadu, u Norveškoj, dvedesetsedam učenika Srpske dopunske škole obeležilo je svoju slavu i njenog sveca Svetog Savu. Priredba je počela Svetosavskom himnom a brojni recitali, dramski tekstovi, pesme, učenika su ukazali na značaj lika i dela prvog srpskog prosvetitelja.

 Ovoj divnoj manifestaciji prisustvovali su predstavnici udruženja Mihajlo Pupin, roditelji i članovi porodica naših učenika. Sve prisutne je na samom početku priredbe pozdravila i čestitala slavu učiteljica Milica Tomić. Za veliku i nesebičnu pomoć pri organizaciji i pripremi posluženja za sve zvanice, veliku zahvalnost učiteljica duguje roditeljima učenika.


Foto: Sprska školau Fredrikstadu

Pre tri godine Ministarstvo prosvete Republike Srbije u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Oslu, započelo je organizaciju nastave na srpskom jeziku u Fredrikstadu, gde trideset učenika različitog uzrasta uči srpski jezik i upoznaje se sa srpskom kulturom i tradicijom.

„Značaj proslave i obeležavanja svetosavske akademije za učenike je veliki, lik Svetog Save za sve Srbe u svetu predstavlja simbol srpske nacije, a njegova dela  nas uče miru, nadi, veri i ljubavi i učenike motivišu da neguju tradiciju, jezik i kulturu svoje zemlje i svog naroda”, istakla je učiteljica Milica Tomić, zahvalivši se i đacima i roditeljima kao i Ministarstvu prosvete koje realizuje nastavu u inostranstvu.