Početna Informacije ASSF pokreće inicijativu da Vuk Karadžić dobije ulicu u Beču

ASSF pokreće inicijativu da Vuk Karadžić dobije ulicu u Beču

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF), na čelu sa predsednikom Aleksandrom Stankovićem, pokreće inicijativu da se Vuku Karadžiću, izuzetno važnoj ličnosti za Srbe i ceo srpski narod, dodeli ulica u Beču.

 „Na današnji dan se obeležava 160 godina od smrti Vuka Karadžića (6. novembar 1787. u Tršiću – 7. februar 1864 u Beču), jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda, lingviste i velikog reformatora srpskog jezika na čijim osnovama je utemeljen i današnji savremeni srpski jezik. Dobar deo života proveo je upravo u Beču, gde je radio, stvarao i umro na današnji dan. U tu čast, pokrećemo inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Austrije ponese ime Vuka Karadžića. Sa ovim zahtevom obratićemo se pismenim putem Vladi grada Beča na čelu sa gradonačelnikom Mihael Ludvigom”, rekao je Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF).

„Vuk Karadžić, njegov život i stvaralaštvo, još neki su od dokaza koliko su Srbija i Austrija istorijski povezane. Mi, pripadnici srpske dijaspore u alpskoj republici, svakodnevno radimo na tome da čuvamo i negujemo srpsku tradiciju, kulturu i jezik koji je utemeljen na reformi Vuka Karadžića”, naglasio je predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora.

Predsednik ASSF Aleksandar Stanković
Foto: ASSF

„Osim toga, naša dužnost je da nastavimo, da se ovde u Austriji zalažemo da srpski jezik postane samostalan i ne bude deo veštačke tvorevine BHS (bosanski/hrvatski/srpski) jezika. S obzirom na brojnost srpske dijaspore u Austriji, potrebno je da se srpski jezik uvrsti i u školske programe, kao izborni jezik, tako da deca mogu  da ga uče u okviru redovne školske nastave”, objasnio je Stanković.

Vuk Karadžić se 1813. godine doselio u Beč, gde je bio jedan od viđenijih pripadnika tadašnje srpske zajednice. Gotovo 50 godina je živeo, radio i stvarao u Beču i upravo u ovom gradu je radio na reformi srpskog jezika. U njegovu čast, podignut je i spomenik koji se nalazi u Rasumofskygasse 23 u Trećoj bečkoj opštini.

O ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 28 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara. Više informacije na sajtu www.assf.at