Početna Događanja Đaci skole Sveti Sava iz Pariza proslavili svoga prosvetitelja

Đaci skole Sveti Sava iz Pariza proslavili svoga prosvetitelja

U duhu tradicije i obogaćivanja srpske kulture, đaci parohijske škole Sveti Sava, uzrasta od 4 do 14 godina okupili su se kako bi zajedno proslavili Svetog Savu. „Ova svečanost održana je na dva značajna mesta – u crkvi Sveti Sava i u Kulturnom centru Srbije”, istakla je profesorka srpskog jezika i književnosti Ljubica Burgić, koja predaje đacima u parohijskoj školi

U crkvi Sveti Sava, deca su se okupila dva puta u toku Svetosavske sedmice, jednom sa svim vršnjacima iz drugih srpskih škola a drugi put na svetoj liturgiji čije je bogosluženje predvodio zapadnoevropski vladika Justin.


Foto: arhiva Lj. Burgić

„Mladi vernici Stefan Petrović, Lazar i Milica Paunović, Filip Zorić, Stevan Rajić, Marija, Lora i Viktorija Kostadinović, Ava i Rita Koradi, Ema i Sara Nešković, Iza Rifar, Bojana Samardžić, Elena Filipović i mnogi drugi su imali priliku da prisustvuju i aktivno učestvuju u liturgiji. Nakon divno izvedenih recitacija posvećenih našem prvom arhiepiskopu Svetom Savi oni su dobili Svetosavske paketiće od mnogo voljenog vladike Justina. Ovo iskustvo je bilo nezaboravno za sve naše đake i ono što nas posebno raduje je što će ih ono uvek podsećati na vrednosti i duhovnost koje je Sveti Sava ostavio kao nasleđe”, pojasnila je profesorka Burgić.

„U Kulturnom centru Srbije, proslava je dobila drugačiji ton. Mladi talenti su predstavili svoje umeće kroz recitale i izvođenje poezije najvećih srpskih pesnika. Đaci su oduševili prisutne svojim interpretacijama dela velikana kao što su Vojislav Ilić, Jovan Jovanović Zmaj, Matija Bećković, i Desanka Maksimović. Poseban naglasak stavljen je na najlepše pesme dečije i svetosavske poezije, unoseći radost i vedrinu u srca prisutnih. Od aplauza su svima bridele ruke, a najviše su ih oduševili Anton Haramburu Homavo, Neven Milosavljević, Vojin Samardžić, Ema i Sara Nešković, Luka Lami i male sestre Kostadinović. Kao gosti nastupili su divni igrači iz KUD a Mladost koje je predvodila Valentina Ivković sa svojom mamom Aleksandrom. Pored njih oduševio je i David Pajović u ulozi Nikole Tesle koji putuje kroz vreme i dolazi da se obrati mladim školarcima”, prenela je svoje utiske profesorka srpskog jezika i književnosti Ljubica Burgić.

Učenici sa vladikom Justinom
Foto: arhiva Lj. Burgić

Profesroka Burgić je da je „svestrani program ove svečanosti pružio priliku mladim generacijama da se povežu sa srpskim jezikom, kulturom i tradicijom kroz umetnički izraz. Kroz svoje nastupe, đaci su pokazali ne samo svoju ljubav prema Svetom Savi, već i svoju predanost očuvanju i promovisanju srpskog nasleđa u stranoj sredini”.

Roditelji, rodbina i prijatelji su s oduševljenjem pratili svaki deo programa, podržavajući mlade talente u njihovom trudu da negu ju i čuvaju kulturne vrednosti svoje zajednice.

„Proslava Svetog Save u Parizu, organizovana od strane mladih i za mlade, pružila je nezaboravan doživljaj koji će ostati urezan u sećanju svih prisutnih. Ova svečanost, nije samo podsetnik na značaj Svetog Save, već i pokazatelj vitalnosti srpske kulture u inostranstvu. Kroz umetnički izraz mladih generacija, Sveti Sava živi i inspiriše i dalje, ostavljajući svoj neizbrisiv trag u srcima svih koji su vise puta u svetosavskoj nedelji prisustvovali i doprineli ovoj prelepoj svetkovini”, dodala je profesorka Burgić.