Početna Događanja Obeleženo 75 godina liturgijskog života u Sidneju

Obeleženo 75 godina liturgijskog života u Sidneju

Prva Srpska Pravoslavna Crkvena opština Sveti Sava je osnovana daleke 1949. godine na Severnim plažama Sidneja. Prvi Srbi se naseljavaju u ove krajeve Sidneja već dvadesetih godina prošlog veka.

Tek posle Drugog svetskog rata i dolaska novog talasa imigracije stiče se kritična masa da se oformi parohija i ramišlja o zidanju hrama. Odmah posle osnivačke skupštine se kupuje prvo imanje u Mona Vale koji će dolaskom još jednog talasa imigracije sedamdesetih godina prošlog veka postati malo.


Foto: Mitropolija australinsko-novozemaldska

Današnje veliko imanje na Inglsajdu je rešilo te probleme, i tu će se vremenom izgraditi hram, crkvena sala kao i parohijski dom. Pored toga što je ovo prva parohija osnovana u Sidneju, ovo je istovremeno i prva parohija osnovana u Australiji.

Tri četvrtine veka liturgijskog života, čuvanja srpske vere, tradicije i jezika je na dostojan način obeleženo 04.02.2024.godine.

Arhijerejskom liturgijom je načalstvovao episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz sasluživanje lokalnog paroha prote Saše Radoičića, protođakona Petra Mrakića i đakona Želimira Milovića.

Posle litije i rezanja slavskog kolača na svečani način je primljeno još šest mladih novih članova u Crkvenu opštinu.

Ovogodišnji domaćini slave su bili Nikola i Olga Lukić sa svojom decom i unucima. Na kraju svete liturgije episkop Siluan se obratio nadahnutom besedom, čestitajući slavu i veliki jubilej sabranim vernima. Program u crkvenoj sali se sastojao od recitacija dece iz škole srpskog jezika, kao i nastupa svih pet folklornih grupa.

Okupljenima su se obratili i lokalni narodni poslanici iz federalnog parlamenta Australije koji nisu krili oduševljenje našom srpskom tradicijom, a posebno nastupom naših folklornih grupa. Za ovu priliku parohija je izradila spomen medalje koje su poklon porodice Lukić.

Izvor: tekst i fotografije Mitropolija australijsko-novozelandska