Početna Događanja Aktivnosti sprske zajednice u Australiji na Savindan u manastiru Sveti Sava –...

Aktivnosti sprske zajednice u Australiji na Savindan u manastiru Sveti Sava – Novi Kalenić

Episkop australijsko-novozelandski Siluan na praznik Svetog Save, služio je svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Save – Novom Kaleniću kod Kanbere.


Foto: I. Kesić/Mitropolija australijasnko-novozelandska

Sasluživalo je sveštenstvo namesništva sidnejskog uz molitveno učešće monaštva te svete obitelji, mnogobrojnog vernog naroda sabranog iz raznih krajeva Australije, igumanije Ane iz ruskog manastira Vavedenja Presvete Bogorodice u Bangabiju i ambasadori Republike Srbije i Ruske Federacije. Posle slavske litije i pomena na grobu blaženopočivšeg episkopa Petra (Bankerovića) osvećeni su slavski darovi, a zatim su podeljene gramate i zahvalnice mnogobrojnim trudbenicima koji su učestvovali u obnovi Novog Kalenića, Posebna zahvalnost upućena je protojerej-stavroforu Đuri Đurđeviću, dugogodišnjem koordinatoru Svetosavskog festivala. Posle svete liturgije, episkop Siluan je otvorio 43. Svetosavski festival. Kolačari za ovu godinu su bili Dragan i Biljana Stančević sa porodicom, a za iduću godinu su se prihvatili Slobodan i Radmila Zec sa porodicom.


Foto: I. Kesić/Mitropolija australijasnko-novozelandska

Dva dana ranije u toj svetinji je završen četvorodnevni dečji kamp. Pored druženja i bogosluženja, mališani su imali priliku i da čuju predavanje vladike Siluana o Čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice koja se nalazi u hramu. Takođe, vladika Siluan je služio moleban na Koledžu Svetog Save u Varovil za uspešan i plodonosan rad u novoj školskoj godini, prenela je Mitropolija australijsko-novozelandska.