Početna Događanja U Njujorku razgovarali prof. dr Aleksandar Bošković sa Univerziteta Kolumbija i konzul...

U Njujorku razgovarali prof. dr Aleksandar Bošković sa Univerziteta Kolumbija i konzul Božović

U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku susreli su se prof. dr Aleksandar Bošković, predavač slavistike i srpskog jezika na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i generalni konzul RS Vladimir Božović.

Prof. dr Bošković je govorio o programu koji je i zbog načina na koji ujedinjuje više jezika sa prostora bivše Jugoslavije, te pomaže deci i studentima iz dijaspore da ne zaborave kako da komuniciraju sa članovima svojih porodica na Balkanu, više puta zavredio medijsku prezentaciju u prethodnim godinama. Upoznao je generalnog konzula sa pojedinostima koje Katedra za slavistiku Univerziteta Kolumbija pruža i drugim korisnim informacijama koje se tiču programa, planova i studenata, preneo je generalni konzulat RS u Njujorku. „Osim toga, Bošković je sagovornika upoznao sa detaljnim planovima „Njegoš fondacije za srpski jezik i književnost”, koja, kako joj i samo ime govori služi očuvanju lepote srpskog jezika među dijasporom, ali i tome da zainteresuje druge da se upoznaju sa bogatstvom srpskog jezika i književnosti. Božoviću je uručen poziv da poseti Hariman institut, Univerzitet Kolumbija, ali i čuveni Pupinov hol u tom Univerzitetu”, rečeno je dalje u Generalnom konzulatu.

Sa druge strane generalni konzul Vladimir Božović je rekao da postoji veliko interesovanje Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku da se pronađu nove prilike za saradnju sa Univerzitetom Kolumbija, te da će se lično zalagati da se takva inicijativa ubrza i što pre sprovede u delo. On je takođe govorio o stogodišnjici Pulicerove nagrade za velikog srpsko-američkog naučnika Mihajla Pupina, jednog od četvorice dobitnika te prestižne nagrade koji su poreklom iz Srbije.

Pulicerovu nagradu za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka” Mihajlo Pupin, koji je i sam bio profesor na Univerzitetu Kolumbija, kao i počasni konzul Srbije u SAD, dobio je 1924. godine. Generalni konzul Božović je naglasio važnost isticanja Pupinovog lika i dela kao ugledne ličnosti koja je koristila svoj uticaj kako bi za srpski narod obezbedila bolji položaj u međunarodnoj javnosti, a srpskoj deci bolje prilike za visoko obrazovanje.

Generalni konzul je informisao svoga gosta da će 10. marta biti održan pomen Mihajlu Pupinu i rekao da će period koji prethodi tom važnom događaju biti odlična prilika da se dogovore dalja saradnja i zajednički planovi sa Katedrom za slavistiku Univerziteta Kolumbija i „Njegoš fondacijom za srpski jezik i književnost”, te da se radi o inicijativi koja je i za njega lično od velike važnosti, preneo je Generalni konzulat RS u Njujorku.