Početna Događanja Održan 43. Svetosavski omladinski festival u manastiru kod Kanbere

Održan 43. Svetosavski omladinski festival u manastiru kod Kanbere

U manastiru Svetog Save Novi Kalenić kod Kanbere održan je 43. Svetosavski omladinski festival. Festival je okupio brojne srpske folklorne grupe iz različitih krajeva Australije (Kanbera, Sidnej, Vulongong, Brizbejn), kao i veliki broj posetilaca.

Otvaranju festivala prethodila je sveta arhijerejska liturgija koju je služio episkop australijsko-novozelandski Siluan, a kojoj je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović sa suprugom. U svom obraćanju na otvaranju festivala, ambasador Stefanović je posebno ukazao na značaj Savindana za sve Srbe, za srpsku crkvu, ali i za srpsku državu.


Foto: I. Kesić/Mitropolija australijasnko-novozelandska

Podsećajući da se Dan Svetog Save u Republici Srbiji obeležava kao Dan duhovnosti i kao opšta školska slava, posebno je istakao činjenicu da Republika Srbija od prošle školske godine finansira i u Australiji i Novom Zelandu dopunske škole srpskog jezika i kulture u kojima se nastava realizuje po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, da unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu predstavlja jedan  od ključnih  doprinosa  očuvanju srpskog jezika i pisma kao temelja nacionalnog identiteta Srba, te da broj dece koja pohađaju ovaj program konstantno raste (u predstojećoj 2024. godini funkcionisaće preko 20 grupa, sa preko 300 učenika širom Australije i Novog Zelanda – uključujući i nove grupe u Kanberi, Hamiltonu i Melburnu), istaknuto je u Ambasadi Republike Srbije u Australiji.


Foto: I. Kesić/Mitropolija australijasnko-novozelandska