Početna Događanja Sveti Sava proslavljen na Malti

Sveti Sava proslavljen na Malti

Udružena srpska zajednica na Malti ove godine je prvu organizovala Svetosavske svečanosti na kojima su bili zastupljeni svi. I crkva na čelu sa sveštenikom Ristom Gorančićem, i Srpska dopunska škola, i Srpsko obrazovni-kulturni centar Sv. Jelena Anžujska, i Malteško-srpska zajednica, i KUD Dukat, i Kolo srpskih sestara, i HO Srbi za Srbe, ogranak Malta, i Predškolica srpskog jezika i Dečji hor.

„Svetosavske svečanosti na Malti 2024. godine održale su se od 27. do 28. januara. Prva organizovana proslava u srpskoj zajednici okupila je veliki broj pripadnika naše zajednice, što nas ohrabruje da treba nastaviti svetosavskim putem i svedočiti slogu i razumevanje”, istakli su SOKC Sv. Jelena Anžujska.


Foto: SOKC Sv. Jelena Anžujska

Prvog dana proslave održana je priredba đaka Srpske dopunske škole, KUD-a Dukat, Predškolice srpskog jezika i Dečjeg hora na kojoj su pored đaka, nastavnika i roditelja prisustvovali i otac Risto, malteški paroh, šef Kancelarije Ambasade Republike Srbije na Malti, Boško Šukić i gost iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Vladimir Koturović, koji se i obratio prisutnima prigodnim rečima.

U nedelju, 28. januara, održana je sveta liturgija, gde je otac Risto Gorančić osveštao slavska znamenja i prerezao slavski kolač koji su pripremili roditelji đaka Srpske dopunske škole. Sa ponosom je istaknuto da je u ovom činu učestvovao i jedan broj đaka i predškolaca. Članice Kola srpskih sestara su svoj prisutnoj deci podelile vredne poklone: knjige na ćirilici, što je obradovalo i decu i roditelje. Nisu izostali ni slatkiši, kao ni tradicionalno recitovanje pred oltarom.
Istoga dana, samo u večernjim satima održana je donatorska večera u restoranu Brasa. Cilj ove večeri je bio da se prikupe donacije koje će biti upotrebljene za organizovanje proslave Sv. Save sledeće godine. Na večeri je prisustvovalo oko 60 članova srpske zajednice, koji su shvatili značaj Svetosavskih dana, a sakupljeno je 2390 evra.

U SOKC Sv. Jelena Anžujska su istakli da se krenulo mali koracima, „ali da je važno istrajati i održati kontinuitet. Proslava prvog srpskog prosvetitelja i učitelja, kome smo zahvalni jer je, između ostalog, postavio i temelje pismenosti našeg naroda, proslava je svih Srba, ma gde živeli, i želimo da se u istu uključe svi koji mogu da doprinesu da nam, kako pevamo u Svetosavskoj himni: sunce mira, ljubavi, da nam svima sine”.