Početna Događanja Svetosavska proslava u Rusiji

Svetosavska proslava u Rusiji

U ruskim crkvama se Sveti Sava (srpski) obeležava 26. januara. Dopunska škola srpskog jezika Sveti Đorđe u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije je i ovog puta, kao i svake godine, po tradiciji već, bila pozvana, u svojstvu prvog i najvažnijeg gosta da prisustvuje i učestvuje recitacijama i sa izložbom svojih radova, u svečanoj Akademiji pravoslavnog humanističkog univerziteta Sveti Tihon u Moskvi. „Te večeri, svečane prostorije čuvenog univerziteta popunili su mnogobrojni posetioci: sveštena lica, diplomatski predstavnici Republike Srbije, kulturni delatnici, studenti i đaci naše škole. Program pod nazivom „Sv. Sava – stup srpstva” predstavio je kroz umetničko viđenje život i delo Rastka Nemanjića, svetitelja Save. Predivna izvedba kamernog hora, izložba dečijih radova, recitovanje stihova i obraćanje počasnih gostiju su još jednom dokazali da je Svetosavlje dvojedinstvo crkvenog i narodnog života. Prisutni su na kraju Akademije zajedno otpevali himnu Sv. Savi sa željom da se naše duhovne i prijateljske spone održe što duže i što jače”, istakla je učiteljica Tatjana Beranović.


Foto: Srpska dopunska škola Moskva

Učenici Srpske dopunske škole, njih 45 marljivo su se spremali za svoj praznik školsku slavu Svetog Savu. „Mesec dana smo seckali, lepili, bojili minijature sa prikazom Svetog Save, razne tehnike- akvarel, tempere, drvene bojice kao i voštane. Kolaž i mozaika, uz slušanje i pevanje himne Svetom Savi”, dodala je učiteljica Beranović.

U okviru Svetosavske proslave koja je kod đaka Srpske dopunske škole trajala četiri dana, u čast prvog sprskog arhiepiskopa održana je premijera rusko-srpskog filma „Sveti Sava, ruska boja na srpskoj zastavi”, sa učešćem srpskog glumca Miloša Bikovića kao i njegovog rođenog brata monaha Mihajla Bikovića u organizaciji TV Spas. „Ovoj svečanosti su prisustvovali visoki predstavnici kulturnog i političkog života Rusije, diplomatska delegacija ambasada Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, gosti galerije. Uz prigodan program srpskih kulturno umetničkih društava i pratećim programom u kome su učestvovali sa svojim radovima i deca škole Sveti Đorđe u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, kao i održavanjem Okruglog stola na temu Svetosavlja, obeležen je Savindan u dalekoj Moskvi”, ispričala nam je Tatjana Beranović.

U subotu 27. januara u jutarnjim časovima hram Svetih apostola Petra i Pavla otvorio je vrata i pokazao dobrodošlicu svim vernicima koji su došli da podele radost proslave Svetitelja Save i učestvuju u programu. Liturgiju je služio arhimandrit Aleksandar sa bratstvom. „Bogosluženju su prisustvovali ruski i srpski vernici, kum slave koji je lomio kolač i predao slavu sledećem kumu, što su deca mogla i da vide – tradiciju, neki po prvi put. Na kraju su deci uručeni paketići, a svi prisutni su bili pozvani na prazničnu trpezu. Naše učenice, Anđelija Veršinina i Marija Golubović su bile centralni događaje proslave recitujući Ko to tako pozno kuca od Vojislava Ilića. Zbog epidemije gripa učestvovavao je manji broj učenika nego što se očekivalo” dodala je učiteljica Tatjana.

Otac učenice Ane, Radomir Nikić bio je oduševljen ovom proslavom, koja je pravo mesto za okupljanje naša dva bratska Naroda. „Predivan svetao događaj koji objedinjuje našu decu. Na ovaj način smo obogatili našu zajedničku istoriju i još jednom se podsetili na velikog prosvetitelja Svetog Savu. Bilo je svečano i radosno! Hvala vam!”, istakao je Nikić.

„Interesantno je da u Arhangelskom sabornom hramu Kremlja, car Ivan Silni dao je da se naslikaju, pored svetaca opšteg kalendara, i  njegovi vladarski preci. Osim ruskih vladara, tu su predstavljena samo četvorica stranaca: Mihailo Osmi Paleolog, koji je Carigrad oslobodio od Latina 1261. godine, kao i Sveti Simeon i Sava Srpski i Sveti velikomučenik kosovski Lazar. Time je Ivan Četvrti pokazao da vodi poreklo od poslednjih careva romejskih, Paleologa, ali i od Nemanjića i Lazarevića – Brankovića. Zanimljivo je da je jedini svetac koji je u hramu dva puta naslikan upravo Sveti Sava, koga je car očito iskreno poštovao, smatrajući da ga je Sava molitveno čuvao od smrti pred pobesnelim silama bojarskog „meždusobia”, dok je Ivan bio dete.

Takođe, kult kneza Lazara u Ivanovoj Rusiji bio je vezan za mučeništva kao svedočenja prave vere, za koju su u pravoslavnoj državi život davali i vladar i ratar.  U Ruskoj Federaciji, najvećoj državi na svetu, u njenom glavnom gradu Moskvi, domu Puškina i Dostojevskog, u gradu gde se u Arhangelskom sabornom hramu čuvenog Kremlja ljubomorno čuvaju freske Svetog Save, Svetog Simeona Mirotočivog i svetog kneza Lazara, se svakog 25. januara slavi Savindan, u kome učestvuje i Dopunska škola srpskog jezika u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije”, upoznala nas je sa kratkim istorijatom proslave Svetog Save u Ruskoj federaciji, Tatjana Beranović.