Početna Zanimljivosti Vuk Stefanović Karadžić – jezikoslovac je od 1861. počasni građanin glavnog grada...

Vuk Stefanović Karadžić – jezikoslovac je od 1861. počasni građanin glavnog grada  Hrvatske

Predstavnici Muzeja Vuka i Dositeja iz Beograda su podsetili javnost da među mnogobrojnim eksponatima koje da poseduju da je tu i povelja kojom je  Vuk Stefanović Karadžić počasni građanin Zagreba.  

„Malo je eksponata u našem Muzeju za koje se može reći da su jednako živi i da danas formalno imaju istu važnost kao u trenutku svog nastanka. Među ovakvima svakako se izdvaja povelja kojom je Vuk Stefanović Karadžić „izabran za počasnoga građanina kr(aljevskoga) slob(odnoga) i glavnog ovoga grada” Zagreba. Povelja je, Vuku u čast, ispisana ćiriličnim pismom. Da je ova lepo ukrašena povelja i dalje u potpunosti punovažna potvrđuje službena internet stranica grada Zagreba gde stoji da je: „Vuk Stefanović Karadžić – jezikoslovac (1861.)” i danas, još uvek, počasni građanin glavnog grada Hrvatske”, istaknuto je u Muzeju Vuka i Dositeja.

„Iako je kod nas ovaj dokument relativno manje poznat, on i danas u susednoj Hrvatskoj ume da probudi aveti ružne prošlosti. Tako se advokat Pero Kovačević u autorskom tekstu na internet portalu Maxportal pita: „…zašto su neki poput Vuka Stefanovića Karadžića (…) i dalje počasni i zaslužni građani Zagreba, odnosno zašto ih Gradska skupština ne izbriše sa popisa počasnih građana. Što se čeka?“, dok izvesni Mladen Pavković ide korak dalje i na internet portalu HR svijet konstatuje da je: „…počasni građanin Grada Zagreba i jedan srpski krvolok kakav je Vuk Stefanović Karadžić, proglašen počasnim građaninom još 1861.” Izvesno je da su ovako preterani stavovi retki i usamljeni, mada slični postoje i kod nas kada su pitanju Vuk Karadžić i njegovo delo. Na takve mrzitelje i opačitelje Vuk je za života često nailazio, a odgovarao im je bez zazora, onako pošteno i odrešito kako je samo on to umeo”, preneli su u Muzeju Vuka i Dositeja.

Oni naglašavaju da je originalna povelja, svedok jedne prohujale epohe, koja se „čuva danas i izložena je na stalnoj postavci našeg Muzeja”.