Početna Zanimljivosti U doba kraljevine Srbija je imala turista kao Pariz

U doba kraljevine Srbija je imala turista kao Pariz

Izgradnja železnice 1884. godine u našem regionu, smatra se prekretnicom za razvoj turizma u Kraljevini Srbiji. Pruge su nas povezale sa ostatkom Evrope, a organizovanje sajmova robe široke potrošnje rangira nas u najznačajnije turističke destinacije tog doba.

Prvi Prolećni sajam organizovan 1937. godine u Beogradu okupio je 883 izlagača iz 36 struka. Više od 100.000 posetilaca iz 15 zemalja došlo je zbog ponuda rukotvorina od tekstila, kože, namirnica, zbog aparata, galanterije, proizvođača iz oblasti metalurgije, hemije, poljoprivrede, građevinarstva, prvih automobila…

Ako se uzme u obzir da je u prestonicu do tada dolazilo oko 300.000 osoba tokom cele godine, iz različitih potreba, prvi Prolećni beogradski sajam je prekretnica u turizmu naše države. Zato, iste godine se organizuje i prvi jesenji sajam, koji je imao gotovo duplu posetu u odnosu na prolećni. Na kraju godine je Kraljevinu Jugoslaviju posetilo ukupno 900.000 stranaca.

Već sledeće godine, broj turista se drastično povećava. Dnevna štampa prenosi da je u martu 1938. godine Kraljevinu posetilo nešto više od milion turista.

„Cene u Kraljevini koja se oporavlja od ekonomske krize su niske i vrlo pristupačne za turiste. Ministar trgovine apeluje da se hotelijerstvo sredi u državi, da se nivo higijene podigne, a tipovi hotela prilagode prosečnom turisti, koji dolazi da vidi zemlju” prenosi Danas delove novinskih tekstova iz 1938. godine.

Iz teksta može da se vidi da se Jugoslavija tada takmičila i sa „starim turističkim zemljama” koje su već podigle turizam na zavidan nivo.

Tadašnje novine takođe pišu o tome da je Pariz, kao glavna evropska turistička atrakcija pre 80 godina imala više od milion posetilaca. Oni pišu i da su naši turisti najviše putovali u Budimpeštu, Prag, Beč, Pariz, London, Berlin, Temišvar, Bratislavu, Bavarske i Tirolske Alpe i išli na kružne ture po Grčkoj. Zbog naglog porasta turizma 1923. godine osnovano je akcionarsko turističko društvo Putnik. Ubrzo potom su osnovane i prve domaće turističke agencije.

Izvor: FB Rojalistički klub