Početna Događanja Predsednik Islanda Gudni Johaneson otvorio Srpsku dopunsku školu u Rejkjaviku

Predsednik Islanda Gudni Johaneson otvorio Srpsku dopunsku školu u Rejkjaviku

Predsednik Islanda Gudni Johaneson svečano je, na Savindan, otvorio je Srpsku dopunsku školu u Rejkjaviku, ukazavši predstavnicima našeg rasejanja na Islandu i samoj državi Srbiji veliku čast. On je održao kratak govor i simboličnim odbrojavanjem na islandskom i srpskom jeziku proglasio početak nastave. Svojim prisustvom predsednik je odao veliko priznanje srpskom zajednici i pružio podršku obrazovno-vaspitnom radu na maternjem jeziku.

Takođe svojim postupkom je ukazao na veliki značaj Srpske dopunske škole kao i na uspostavljanje i negovanje identiteta i kulture kod najmlađih. Kako je istaknuto u Ambasadi Republike Srbije u Norveškoj, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Island i čiji ambasador Dragan Petrović je bio na ovoj događaju „predsednik Johaneson se takođe sa mnogo naklonosti osvrnuo na prijateljske odnose Islanda i Srbije, kao i na ukupan doprinos članova srpske zajednice islandskom društvu”. Ambasador se u ime države Srbije zahvalio predsedniku Gudniju Johanesonu za podršku otvaranju Srpske škole na Islandu.


Foto: Sprska dopunska škola Island/Ambasada Republike Srbije u Norveškoj

Krajem 2023. godine Ministarstvo prosvete Republike Srbije u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije iz Osla započelo je organizaciju nastave na srpskom jeziku u perstonici Islanda, Rejikijavigu. Inicijativa koju je pokrenulo udruženje naših građana na Islandu Srpski kulturni centar urodila je plodom i na veliko zadovljstvo 32 upisana učenika i njihovih roditelja, nastavnica Ljupka Cvijić je započela sa nastavom na srpskom jeziku. 

„Rukovodstvu i članovima udruženja Srba na Islandu preneta je čestitka za zalaganje u realizaciji ovog projekta, a učenicima „najsevernije” srpske škole na svetu i njihovim roditeljima upućene su želje za uspešnu školsku godinu. Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, uputio je u prigodnoj video poruci zahvalnost predsedniku Johanesonu, a đacima i svim članovima naše dijaspore čestitao na velikom uspehu, naglasivši značaj pravovremenog učenja srpskog jezika u očuvanju naše kulture”, prenela je Ambasada Republike Srbije u Oslu.

Danijela Živojinović, predsednica udruženja Srpski kulturni centar na Islandu, izrazila je veliko zadovoljstvo što je predsednik Johaneson prihvatio da podrži i simbolično otvori Srpsku školu, zahvalivši istovremeno na svesrdnoj pomoći svih nadležnih institucija iz matice u realizaciji ovako značajnog projekta za našu dijasporu na Islandu, istakavši i veoma dobru saradnju sa gradskim vlastima Rejkjavika i rukovodstvom škole Fellaskóli, u kojim prostorijama će se izvoditi nastava.

Na školsku slavu Svetog Savu, 27. januara 2024. godine, održana je priredba i ceremonija povodom početka nastave na srpskom jeziku u Rejkjaviku, na Islandu. Program je započeo izvođenjem „Himne Svetom Savi” od strane crkvenog hora Mala Gospojina kojem su se pridružili i đaci. Poseban deo priredbe činile su dečje recitacije o prvom srpskom arhiepiskopu, kao i izvedba spleta narodnih igara iz Šumadije. Ispunjeni najlepšim emocijama roditelji i drugi prisutni su uživali u programu. Gosti su nakon programa mogli da se posluže tradicionalnim specijalitetima i tako upotpune doživljaj o našoj zemlji.