Početna Vesti Srbi izabrani za članove Skupštine Radničke komore u Tirolu

Srbi izabrani za članove Skupštine Radničke komore u Tirolu

Biljana Vrzogić i Oliver Ranisavljević, kandidati FSG (Frakcije socijaldemokratskih sindikalaca) na izborima za Radničku komoru (AK) u Tirolu, izabrani su za članove Skupštine Radničke komore u ovoj pokrajini.

 „Želim da se zahvalim svima koji su glasali za nas, posebno našim sunarodnicima. Rezultati glasanja potvrdili su još jednom da je FSG tradicionalno iskren prijatelj svim zaposlenima i radnicima srpskog porekla. U Tirolu radi veliki broj  ljudi srpskog porekla, posebno u gastronomiji, a ostvareni rezultati na izborima za AK su dokaz da smo na pravom putu. To nam daje još više energije da pomažemo našim sunarodnicima i aktivno se borimo i zalažemo za još bolje uslove na poslu – veće plate, skraćenje radnog vremena, ostvarivanje svih radničkih prava, posebno u spornim situacijama gde je ta pomoć neophodna”, rekao je Oliver Ranisavljević.

Na izborima za Radničku komoru Tirol, koji su održani od 29. januara do 8. februara, Biljana Vrzogić i Oliver Ranisavljević bili su visokorangirani kandidati FSG (Frakcije socijaldemokratskih sindikalaca). Vrzogić je bila na četvrtom mestu na listi, dok je Ranisavljević bio na 10. mestu. FSG Tirol je osvojila 13 od ukupno 70 mandata. Pravo glasa imali su i zaposleni i radnici sa srpskim državljanstvom.

Biljana Vrzogić
Foto: FSG Tirol

Biljana Vrzogić

Potiče iz istočnih krajeva Srbije i 17 godina je radila u staračkom domu u Vorglu. Od 2019. godine, odnosno na četiri godine, izabrana je za predsednicu Centralnog radničkog saveta i za starački dom, a od 2020. godine je bila na nekoliko sindikalnih funkcija. Od 2023. godine je predsedavajuća Radničkog saveta u staračkom domu u gradu u kome živi.

Oliver Ranisavljević

Potiče iz radničke porodice iz okoline Despotovca koja se još 1960. doselila u Tirol. Septembra 2006. godine, tokom školovanja za elektrotehničara u ÖBB (Železnice Austrije), prvi put se susreo sa sindikalnim pokretom, a nakon završenog zanata aktivno se uključio u sindikalni rad. Godine 2014. prvi put je nominovan ispred Frakcije socijaldemokratskih sindikalaca (FSG) za izbornu listu Radničke komore Tirol. Od tada se zajedno sa sindikalnim kolegama u Tirolu bori za prava zaposlenih i radnika. Od 2015. bio je izabran za radničkog savetnika u ÖBB, 2019. godine je izabran za predsednika Radničkog saveta u ÖBB Tirol, a od 2020. godine je postao i deo centralnog Radničkog saveta holdinga ÖBB.

Predsednik je Zajednice Srba u Tirolu koja vrlo aktivno doprinosi negovanju srpskog jezika, tradicije i kulture u Austriji. Jedan je od organizatora šetnje u čast Diane Budisavljević (Austrijanke koja je spasavala srpsku decu iz ozloglašenog logora Jasenovac), koja se svake godine održava u Inzbruku, glavnom gradu ove pokrajine. Aktivno je angažovan i u SPOJI (Srpskoj pravoslavnoj omladini Inzbruk).

Naslovna fotografija: FSG Tirol