Početna Događanja Svetosavski dani u Pariskom regionu

Svetosavski dani u Pariskom regionu

U poslednjoj nedelji januara i početkom februara širom Pariskog regiona održane su priredbe u čast srpskog prosvetitelja Svetog Save. Kreativni i zanimljivi programi i ove godine pružili su priliku učenicima da se ostvare i pokažu u raznovrsnim ulogama, a takođe su izazvali veliku pažnju brojnih posetilaca posvuda gde su priredbe realizovane. Timskim radom i razmenom ideja, nastavnice u Pariskom regionu omogućile su sadržajan program dostojan prvog srpskog učitelja.

Dani svetosavlja u Parizu otvoreni su priredbom u Kulturnom centru Srbije u Parizu, 24. januara 2024. godine. U programu su učestvovali učenici svih uzrasta, njih 40. Brojnim gostima, među kojima su bili  episkop zapadnoevropski Justin, konzulka Branislava Bečanović, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu Natali Beljanski, brojni predstavnicima udruženja na području Pariskog regiona kao i brojni roditelji, prezentovan je život i rad Svetog Save, na zanimljiv i inspirativan način, a sve u cilju razvijanja i negovanja patriotizma kod učenika, kao i jačanju veza između dijaspore i matice.


Foto: Srpska dopunska škola u Francuskoj

U četvrtak, 25. januara, Srpska dopunska škola svojim programom se predstavila u okviru Svetosavskih dana u Pariskom regionu, u svečanoj sali Crkve Sveti Sava na Simplonu. Učenici su izveli zanimljiv program i privukli pažnju brojne publike. Takođe, na dan slave Crkve Svetog Save na u Parizu, 27. januara, na poziv vladike Justina, učenici su prikazali program koji su sa svojim nastavnicama uvežbali za taj nastup. Tom prilikom, prisutni učenici dobili su paketiće od parohije Crkve Sveti Sava, a nastavnice su prisustvovale svečanom ručku. I ovog puta pokazala se čvrsta veza i saradnja između Srpske pravoslavne crkve i srpske dopunske škole.

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Pjerfitu, nedaleko od Pariza, 28. januara je održana po prvi put u tom prostoru zajednička priredba za oko 50 učenika iz triju nastavnih mesta: Pjerfita, Buržea i Esona. Veliku pomoć u realizaciji priredbe pružilo je sveštenstvo crkve, predstavnici udruženja Morava i Kralj Petar Prvi, kao i brojni roditelji. Učenicima su, nakon što su nadahnuto izveli predviđeni program, podeljeni svetosavski paketići na opštu radost i zadovoljstvo.


Foto: Sprska dopusnka škola u Francuskoj

Istog dana, u Eponu – gradu šezdeset kilometara udaljenom od Pariza, održana je priredba povodom školske slave. Učenici su kazivali recitacije, izveli kratke dramatizacije i odigrali narodno kolo pred okupljenim gostima. Priredbi je prisustvovao i Goran Dobrić, predsednik udruženja Srbija koji je obezbedio paketiće za učenike.

U Crkvi Svete Petke u Bondiju, 3. februara, održane su dve velike priredbe, u dva termina: prva sa početkom u 10.00, druga sa početkom u 13.00 časova. Bogat kulturno-umetnički program izveli su učenici iz nastavnih mesta: Bondi, Sen Mor de Fose, Dransi, Roni su Boa, Montrej, Nožan sur Oaz, Le Plesi Robenson, Ivri i Obervilije. Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa parohijom Crkve Svete Petke u Bondiju, na čelu sa protojerejom Željkom Simonovićem, program je uspešno izveden, na veliko zadovoljstvo brojnih posetilaca i roditelja. Talentovani učenici predstavili su se na razne načine: recitacijama, sviranjem na violini i pijaninu, pevanjem i glumom. U celokupnom programu tog dana učestvovalo je preko 100 učenika. Tradicionalno su učenicima podeljeni paketići koje povodom Svetog Save godinama obezbeđuje parohija Crkve Svete Petke u Bondiju, kao i pohvalnice koje su osmislile i pripremile nastavnice.

Zajednički rad nastavnica okupljenih u Pariskom regionu – Biljana Knežević, Katarina Strailović, Ljiljana Simić, Milija Jevremović, Sandra Pejović, Slavica Milić, Snežana Vojkanović i Tamara Nacik – još jednom je ukazao na pravi put kojim treba ići, put svetosavlja, ljubavi, dobrote i znanja. Uz podršku i pomoć roditelja, predstavnika udruženja i istaknutih članova srpske dijaspore u Pariskom regionu, i ove godine na dostojanstven način obeležena je uspomena na srpskog prosvetitelja i umovođu Svetoga Savu.

Za portal Rasejanje.info Milija Jevremović, nastavnica u Francuskoj