Početna Događanja Obeležavanje Svetog Save u Srpskim dopunskim školama u Francuskoj

Obeležavanje Svetog Save u Srpskim dopunskim školama u Francuskoj

Vijorila se srpska trobojka i čula „Uskliknimo s ljubavlju” u čitavoj Francuskoj, ne samo u pariskom regionu. Posvećene učiteljice i vredni đaci iz Srpskih dopunskih škola u Nansiju, Strazburgu, Kolmaru, Belforu, Miluzu, Lugru, Lionu, Vitrolu, Nici i Kanu su takođe obeležili praznik u spomen na najvećeg srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva Svetog Savu. Zorica Sorak, Jasmina Milić, Nataša Radojević, Aleksandra Bursać, Tamara Dragić, Radmila Savković i Tanja Milosavljević su dale sve od sebe kako bi što reprezentativnije predstavile zajedno sa učenicima lik i delo Svetog Save, a time i ukazale našem podmlatku na značaj Svetosavlja.

Nakon liturgije i sečenja slavskog kolača, u svim ovim gradovima, prikazan je bogat kulturno-umetnički program u čast prvog srpskog arhiepiskopa i učitelja. Pored himne Svetom Savi, veseli i motivisani učenici su, sa velikom voljom i entuzijazmom, pevali i druge pesme : Himnu Srbiji, Tamo daleko, Mi smo deca neba i mnoge druge. Oni talentovaniji za recitacije su upotpunili program najlepšim pesmama i pričama o Svetom Savi, a izvedeni su i brojni pozorišni komadi. Crteži učenika svih dopunskih škola krasili su svaku salu u gore pomenutim gradovima, a učenici su u znak zahvalnosti za uloženi trud, dobili paketiće i svetosavske zahvalnice.


Foto: Sprska dopunska škola, Francuska

Pored uzornog podmlatka, program je u ponekim mestima upotpunjen nastupima folklornih grupa (Alka iz Kana u Kanu, Nici i Vitrolu) čiji su polaznici između ostalih i naši đaci, a neretko su se videli i specijalni gosti priredbi kao što je to bio guslar i pesnik Rade Radović iz Crne Gore koji je učenike u Vitrolu i njihove roditelje razgalio pesmama o Svetom Savi izvodeći ih na guslama. Veliku podršku organizovanju ovog dana pružili su predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz Liona, otac Goran Ilić Benke i otac Igor Vujisić iz Nice.

Pored Ministarstva Prosvete i Ambasade Srbije u Parizu, pod čijim pokroviteljstvom funkcionišu srpske dopunske škole u Francuskoj, saradnja srpskih dopunskih škola i Srpske pravoslavne crkve je vrlo bitna. Tako je srpska dopunska škola iz Arantona, koja broji oko 60 učenika proslavila praznik Svetog Save sa članovima novootvorene crkvene parohije Sveti Justin Ćelijski, na čelu sa sveštenikom Dragoljubom.

Izuzetnost ove godine čini srpska dopunska škola iz Kana koja je osnovana nedavno u ovom gradu i koja je dva puta obeležila školsku slavu Svetog Savu. Najpre 27. januara u saradnji sa Srpskom dopunskom školom iz Nice u crkvi Svetog Apostola Tome u Kanu, na poziv učiteljice Radmile Savković i sveštenika SPC Igora Vujisića, a potom je i 28. januara prikazan bogat kulturno-umetnički program u kulturnom centru Rangin za roditelje, saradnike i sve one koji su imali želju da dođu i prisustvuju ovoj svečanosti. Pokrovitelj priredbe je Balkan Azur udruženje, a školski pribor je poklon udruženja Deca Jasenovca iz Pariza.

Iako je, kažu, nastavnički poziv jedan od najodgovornijih i najplemenitijih, nema sumnje da su naše koleginice, majstori svog zanata, probudile intelektualnu radoznalost kod učenika i time ih podstakle na razvijanje i negovanje patriotizma što je izuzetno važno za celo društvo i budućnost naše države. Generacije koje dolaze će se usmeravati ka pravim vrednostima, a ovakve organizacije će imati doživotan uticaj na njih i biti samo inspiracija za napredak.

Za portal Rasejanje.info Tanja Milosavljević, nastavnica na jugu Francuske