Početna Događanja Svetosavske proslave učenika Srpske dopunske škole u Italiji

Svetosavske proslave učenika Srpske dopunske škole u Italiji

U subotu 27. januara 2024. u crkvi Svetog Apostola i Jevanđeliste Luke u Vićenci svečano je proslavljen Savindan. Nakon Svete Liturgije koju je služio paroh Dalibor Đukić, đaci Srpske dopunske škole Sveti Sava Vićenca zajedno sa učiteljicama Jasminom Stojković i Dragicom Doderović obeležili su slavu pevanjem himne i recitovanjem pesama posvećenih Svetom Savi. Podeljeni su svetosavski paketići koje je darovala Srpska pravoslavna crkvena opština Vićenca.

Srpska dopunska škola Sveti Stefan Novi Branković u Udinama zajedno sa učiteljicom Danijelom Janković, obeležila je prigodnim programom , 27.01.2024., školsku slavu Sveti Sava. Učenici su pesmom, igrom i glumom predstavili život i delo Svetog Save. Učestvovali su svi učenici škole, od najmlađeg do najstarijeg uzrasta. Pozornica je bila dekorisana kao stara srpska domaćinska soba. Domaćin i domaćica su bili obučeni u narodnoj nošnji. Učenici su horski pevali himnu Svetom Savi. Predstava je počela posle svete liturgije, a na kraju predstave učenicima su dodeljeni paketići, koje su darovali predstavnici udruženja Srba Nikola Tesla iz Udina.


Foto: Sprska dopunska škola u Italji

Jedan deo učenika Srpske dopunske škole na daljinu obeležio je školsku slavu Sveti Sava, zajedno sa učiteljicama Magdalenom Donevski i Danijelom Janković, 28.01.2024. u Milanu,u srpskoj crkvi Svetog Simona Monaha. Učenici su recitovali pesme o Svetom Savi i zajedno sa učiteljicama izveli Himnu Svetom Savi. Učenicima su posle priredbe dodeljeni paketići i knjige. Priredbi je prisustvovala i vicekonzul iz Milana, Milica Krivokapić.

Veliki broj učenika srpske škole na daljinu, zajedno sa učiteljicama Magdalenom Donevski i Danijelom Janković, uzelo je učešće na onlajn priredbi, kojoj je prisustvovala ambasadorka Republike Srbije u Rimu, Mirjana Jeremić, koja je pozdravila prisutne učenike i podržala rad srpske škole na daljinu u Italiji, koja svakim danom broji sve više učenika i na taj način širi srpsku kulturu i tradiciju u Italiji. Priredba je svečano počela Himnom Svetom Savi. Zatim su učenici gledali  film sačinjen od učeničkih radova na temu Svetog Save. Takođe su slali i svoje fotografije načinjene u mestu, u kome žive, u Italiji. Zajednički su odgovarali na kviz pitanja o životu i delu Svetog Save, i na kraju svečano završili priredbu pevanjem Himne Srbije.

Srpska dopunska škola Sveti Sava Vićenca je Svetosavskom akademijom u Arzinjanu 3.2.2024.godine obeležila Savindan. Učestvovalo je oko 180 učenika sa nastavnih mesta Vićenca, Arzinjano, Busolengo, Skio, Valdanjo, Basano del Grapa, Tori do Kvartezolo, Alonte i Rovereto. Na početku akademije protojerej otac Dalibor Đukić osveštao je kolač u čast našeg prvog prosvetitelja pozvavši na jedinstvo Srba u dijaspori. Kumovi, porodica Mladenović iz Skia je pripremila kolač. Prvi put je nastupao parohijski hor pri crkvi Sveti Luka Vićenca koji je svojim svečanim nastupom  uveličao  svečanost.


Foto: Sprska škola u Italiji

Učenici predvođeni učiteljicama Dragicom Doderović, Magdalenom Donevski i Jasminom Stojković,  obučeni u bojama srpske zastave, pesmom, igrom, recitalom i glumom na originalan i kreativan način dočarali su život Svetog Save. Pesme su pevali u pratnji na harmonici profesora tradicionalnog pevanja, Branka Tadića. U saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Vićenca organizovano je posluženje za decu, roditelje i goste. Akademiji su prisustvovale savetnice Ministarstva prosvete Republike Srbije dr Slavica Jašić i Ljiljana Simović, konzulka Marina Lozar, gradonačelnica Arzinjana Alesia Bevilakva, otac don Mariano Lovato, potpredsednik Savez Srba Italije Dušan Aleksić, predsednici udruženja sa teritorije Veneta koji pomažu školi. Na kraju akademije dodeljene su zahvalnice svima koji doprinose i pružaju podršku u očuvanju srpskog jezika, tradicije i kulture.

Program je završen spletom igara najmlađe grupe učenika iz Vićence i pesmama Julije Lazić. Srpska kulturna zajednica Jelek iz Arzinjana je obezbedila prostor a za uspešnu realizaciju događaja najviše su zaslužni učenici srpske dopunske škole koji su poslali poruku da su vera, ljubav i sloga jedini pravi put koji treba da sledimo.