Početna Događanja Svetosavski dani na Malti i ostrvu Gozo 2024. godine

Svetosavski dani na Malti i ostrvu Gozo 2024. godine

Srpska dopunska škola Sveta Jelena Anžujska Ministarstva prosvete Republike Srbije na Malti sa svojih 9 grupa đaka učestvovala je u prvoj organizovanoj proslavi Sv. Save od strane srpske zajednice u ovoj mediteranskoj državi. S obzirom na to da se nastava odvija i na susednom ostrvu Gozo, obeležavanje značajnog praznika nije izostalo ni za đake na ovom nastavnom mestu.

Proslava pod nazivom „Svetosavski dani na Malti 2024. godine” trajala je dva dana, 27. i 28. januara. U subotu, 27. januara u svečanoj sali parohijske katoličke crkve u Gziri, u večernjim časovima, održana je školska priredba Srpske dopunske škole na kojoj su osim đaka učestvovali i mališani Predškolice srpskog jezika, uzrasta od 3 do 5 godina, Dečji hor, kao i KUD Dukat, čiji ansambl čini veliki broj đaka naše škole. Priredbi su prisustvovali i uvaženi gosti iz Srbije i sa Malte: Vladimir Koturović, iz Uprave za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Boško Šukić, šef Kancelarije Ambasade Republike Srbije na Malti i malteški paroh SPC, otac Risto Gorančić.


Foto: Sprska škola na Malti i ostvaru Gozo

Na početku programa nastavnica Jelena Jablanov Maksimović održala je kratko uvodno slovo o značaju proslave Savindana i pozdravila sve prisutne. Program je počeo Svetosavskom himnom koju su pevali svi učesnici priredbe, od trogodišnjaka, do petnaestogodišnjaka. Nakon toga usledile su prigodne recitacije, dramski tekstovi i legende o liku i delu prvog srpskog prosvetitelja i učitelja. Tekstove su govorili đaci iz svih 5 nastavnih grupa na Malti, kao i predškolci, koji su viđeni kao budući ćaci naše škole. Novoosnovani dečji hor, sastavljen od đaka naše škole, predstavio se prvi put publici na Malti pesmom „Nek svud ljubav sja”, dok su učesnici na početku priredbe pevali i Svetosavsku himnu.

Na kraju programa KUD Dukat izveo je tri spleta srpskih narodnih igara sa tri uzrasne grupe dece.

Nastavnica Maja Marinković se zahvalila đacima na učešću i roditeljima na podršci škole, bez koje bi rad iste bio skoro nemoguć, i time zatvorila priredbu uz najavu sutrašnje proslave na ostrvu Gozo gde takođe predaje.

Broj učesnika priredbe je bio oko 90 a u publici je bilo skoro 200 prisutnih roditelja i rođaka, koji su oduševljeno pratili prvu veliku đačku priredbu na Ostrvu. U sali su takođe bili izloženi crteži na kojima je predstavljen Sveti Sava a koje su uradili naši đaci na januarskim časovima.

U nedelju, 28. januara, đaci sa Malte imali su priliku da uzmu učešća u sv. liturgiji, u okviru koje je rezan slavski kolač, i dobiju paketiće koje je organizovalo Kolo srpskih sestara. Istoga dana je i na ostrvu Gozo, u okviru mešovite grupe, održana takođe Svetosavska priredba sa izložbom đačkih radova, posluženjem u organizaciji roditelja ove grupe, a nisu izostali ni svetosavski paketići koje je pripremilo takođe Kolo srpskih sestara sa Malte.

Iako je grupa na Gozu najmanja po brojnosti đaka, a ostrvo ne baš preko cele godine pristupačno za redovno održavanje nastave, zadivljuje činjenica da i ovde već treću godinu postoji mešovita grupa đaka koji žele da neguju srpski jezik u okviru obrazovno-vaspitnog programa. I ova priredba je upisana kao prva u istoriji srpske zajednice na ostrvu Gozo, sa iskrenom nadom svih aktera da je tek prva u dugačkom nizu.

Za portal Rasejanje info: Jelena Jablanov Maksimović, nastavnica na Malti