Početna Događanja Proslava Savindana učenika Srpske dopunske škole u Sloveniji

Proslava Savindana učenika Srpske dopunske škole u Sloveniji

Saradnja Srpske dopunske škole sa srpskim crkvama i srpskim društvima širom Slovenije najviše dolazi do izražaja za Savindan.

U Postojni, učenici su već 21. januara imali Svetosavsku radionicu u saradnji sa SPC Postojna, a zatim je priređena i izložba dečijih radova u samoj crkvi.

Učenici iz Kranja i Škofije Loke imali su prilike da već u ranim jutarnjim satima, za Savindan, recituju prigodne pesme i pevaju Himnu Svetome Savi u SPC u Kranju. Stihovi pesmica i himna našeg svetitelja mogla se čuti tokom prepodneva u crkvama u Mariboru, u Celju,  a uveče u Kopru, na hramovnoj slavi.


Foto: Srpska dopunska škola Slovenija

Na sam dan školske slave, održane su i dve Svetosavske akademije, jedna u Parohijskom domu u Ljubljani, u saradnji sa SPC Ljubljana, gde je priređena i izložba dečijih radova, druga, u Novoj Gorici, koju su upriličili učenici škole srpskog jezika iz ovog kraja i najmlađi članovi SKD Sloga. Na akademiji u Ljubljani, 150 učenika srpske dopunske škole je pevalo, recitovalo i igralo igrokaze posvećene životu i radu Svetoga Save, Mariborski učenici naše škole, na sam Dan Svetoga Save, održali su i priredbu u Kulturnom društvu Maribor.

Recitacije i Himna Svetom Savi mogla se čuti i 28. januara na slavi hrama u Novom Mestu pred episkopom buenosajreskim i južnocentralnoameričkim Kirilom, administratorom Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

Isto 28. januara, održan je u Kopru i prvi Svetosavski bal učenika srpske dopunske škole u Sloveniji u saradnji sa SD Primorje i SPC Koper.

Za portal Rasejanje.info Draga David, nastavnica u Sloveniji