Početna Informacije U Japanu održano predavanje o projektima restauracije fresaka u Srbiji

U Japanu održano predavanje o projektima restauracije fresaka u Srbiji

Istoričarka umetnosti Saći Šimade iz Japana održala je predavanje o projektima restauracije fresaka u Kapeli kralja Dragutina u Manastiru Đurđevi stupovi, komponenti dobra „Stari Ras i Sopoćani” sa Liste svetske baštine Uneska (2021-2022.), kao i restauracije fresaka u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Velikom Krčimiru (2022-2023.). Organizator je bila Japanska pravoslavna crkva u Tokiju. Ovom događaju prisustvovala je i ambasadorka Republike Srbije u Tokiju,  Aleksandra Kovač.

„Prisutni su imali priliku da se na ovaj način upoznaju sa podrškom japanskih eksperata u kontekstu konzervacije i očuvanja srpskog verskog nasleđa, sa bogatom istorijom srpskog srednjevekovnog stvaralaštva i duhovne baštine, životom sveštenstva u srpskim manastirima, ali i sa izazovima kada se radi o srpskim verskim spomenicima na Kosovu i Metohiji. Prikazan je kraći dokumentarni film kojim je zabeležen rad na restauraciji Kapele kralja Dragutina. Publika je, u delu rezervisanom za pitanja, pokazala interes da više sazna o Srbiji i njenom nasleđu”, prenela je Ambasada Srbije u Tokiju.

Ovom događaju su prisustvovali mitropolit Svete autokefalne japanske pravoslavne crkve Serafim i sveštenstvo, počasni generalni konzul Republike Srbije Naohide Uejama, potpredsednik Društva Japan-Srbija Osamu Hirašita, prijatelji Srbije i vernici.

Foto:Ambasada Republike Srbije u Japanu