Početna Kultura Izložba slika i skulptura „Nos”  u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Izložba slika i skulptura „Nos”  u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Otvaranje izložbe slika i skulptura „NOS” će se održati u četvrtak, 22. februara 2024. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u prisustvu direktorke Kulturnog centra Srbije Natali Beljanski, i kustoskinje izložbe Aleksandre Lazar. Galerija savremene umetnosti Štab iz Beograda predstavlja umetnike sa kojima ima višegodišnju uspešnu saradnju – Joškina Šiljana i Aleksandra Stanojevića Kempu, istaknuto je u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Kako kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar ističe – „NOS, kao omaž istoimenog Đakometijevog rada, koristi nos kao polaznu tačku za svež pogled na ulogu satire i metafore u najnovijim ciklusima radova Joškina Šiljana i Aleksandra Stanojevića Kempe”. Oba umetnika poseduju ekspresivnost i karikaturalnost izraza koji je dodatno obogaćen duhovitošću i shvatanju kreativnog procesa stvaranja kao igre. Kempine skulpture su totemskog karaktera, monohromne i dominantne, rađene od svakodnevnih predmeta i recikliranih materijala, obložene papir mašeom. Šiljan svoje ideje predstavlja radovima velikog formata gde kroz čistu paletu i apstrahovane forme duhovitim nazivima i asocijativnim formama predstavlja nos kao glavnog protagonistu situacije ili momenta.

U tekstu kataloga, Aleksandra Lazar ističe : „Za razliku od očiju, okarakterisanih kao „prozor duše”, nos zauzima upadljivu ali i problematičnu poziciju kroz istoriju tipizacije i karakterizacije različitih ljudskih rasa (grčki, jevrejski, afrički), navika, klasnih pripadnosti i društvenih vrednosti (aristokratski, seljački, prćasti, kukasti). (…) Izložba NOS je omaž galskoj i srpskoj kulturi, oprečnim i problematičnim lokalnim i regionalnim metaforama, tribalnim kulturama i tribalizmu u umetnosti, ali i diskurzivnoj konstrukciji identiteta. Koristeći nos kao centar svemira, umetnici Joškin Šiljan i Aleksandar Stanojević Kempa nastavljaju dugu umetničku tradiciju društvene satire kroz tipizacije osobenosti, navika, pripadnosti i društvenih vrednosti”, preneo je Kulturni centar Srbije.
Izložba će biti otvorena od 22. februara do 9. marta 2024.

Foto: A. Stanojević Kempa, „Narod”, papir maše, 2023. godina