Početna Događanja U Otavi svečano obeležen Dan državnosti Srbije

U Otavi svečano obeležen Dan državnosti Srbije

Ambasada Republike Srbije u Otavi organizovala je svečani prijem povodom Dana državnosti. U pozdravnim govorima ambasadora Republike Srbije Dejana Ralevića i pomoćnika zamenika ministra inostranih poslova Kanade Aleksandra Leveka dominirale su poruke o tradicionalno dobrim i stabilnim bilateralnim odnosima, kao i isticanje važnosti ekonomske saradnje dve države. Oba govornika apostrofirala su značaj srpske zajednice u Kanadi u procesu izgradnje mostova između država, prenela je Ambasada Srbije u Kanadi.

U programu su učestvovali hor crkve Sveti Stefan iz Otave, omladinci folklornog društva Legende iz Otave i poznati muzički sastav „Swing Fewer”, koji je internacionalnog sastava, uključujući srpskog muzičara. Prisutni su imali priliku da čuju izvođenje himni dve zemlje, kao i „Drugu rukovet” Stevana Mokranjca u izvođenju crkvenog hora crkve Svetog Stefana u Otavi. Prijem su finansijski pomogli ugledni Srbi iz Kanade.


Foto: Ambasada Srbije u Kanadi

Govornici su posebno istakli značaj srpske dijaspore, koja povezuje dve zemlje, kao i bilateralnu ekonomsku saradnju koja dobija sve veći značaj. Prijemu su prisustvovali poslanici Donjeg doma parlamenta, Senata, predstavnici MIP Kanade i dipkora. Među zvanicama su bila sva tri počasna konzula u Kanadi (Montreal, Kalgari, Vankuver), kao i predstavnici srpske zajednice i SPC. Bilo je prisutno više od 230 gostiju.

Jedan od gostiju ovog prijema bio je i direktor Srpske škole Nikola Tesla na Nijagari, Borislav Živković, zahvaljujući kome i timu srpske škole se na Nijagari svakog 10. jula obeležava Dan i Festival Nikole Tesle. „Bila mi je velika čast i zadovoljstvo da na poziv Njegove ekselencije Dejana Ralevića, ambasadora Republike Srbije u Kanadi, a povodom Dana državnosti Republike Srbije prisustvujem svečanom prijemu koji je organizovala Ambasada Srbije u Otavi”. On se zahvalio ambasadoru i na pozivu i na časti koja mu je ukazana. „Takođe želim da se zahvalim Tatjani Vlajić na srdačnoj dobrodošlici i na kontaktima koje sam uspostavio, kako sa predstavnicima škola srpskog jezika iz Otave i Montreala tako i sa drugim važnim gostima. Siguran sam da će ta nova poznanstva doprineti još većoj povezanosti i zajedničkim aktivnostima kako na nivou Srpske škole Nikola Tesla, Festivala Nikole Tesle, tako i na nivou cele srpske zajednice Regiona Nijagare”, istakao je Borislav Bora Živković.


Foto. Ambasada Srbije u Kanadi

Tradicionalno, čuveni Nijagarini vodopadi su, u čast Dana državnosti, bili osvetljeni u bojama srpske trobojke, a državna zastava Srbije bila je podignuta na jarbol ispred gradske kuće u Otavi.