Početna Događanja Povodom Dana državnosti Srbije prvi put na javnom prostoru podignuta zastava Srbije...

Povodom Dana državnosti Srbije prvi put na javnom prostoru podignuta zastava Srbije u Australiji

Povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, na centralnom trgu melburnške opštine Dandenong, svečano je podignuta državna zastava Republike Srbije. Prisutnima su se obratili ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović i gradonačelnica Dandenonga Lana Formozo (rođ. Janković), nakon čega su podignute zastave Australije i Srbije i intonirane himne dve države, prenela je Ambasada Srbije u Kanberi.

Ambasador Stefanović je, iznoseći istorijske činjenice, ukazao na razloge zbog kojih Republika Srbija obeležava Sretenje kao Dan državnosti, te posebno istakao da je Sretenjski ustav bio jedan najliberalnijih i najmodernijih ustava tog perioda. „Osvrnuo se i na aktuelne bilateralne odnose Srbije i Australije, te posebno istakao srpsku zajednicu u Australiji, kao činilac koji značajno doprinosi njihovom razvoju. Dodao je i da je Srbija posebno ponosna na brojne australijske građane srpskog porekla, koji su uspešni poslovni ljudi, naučnici, kulturni radnici, ali i političari – od federalnog senata do gradskih skupština”, istaknuto je u Ambasadi.


Foto: Ambasada Srbije u Australiji

Gradonačelnica Formozo ukazala je na značaj pomenutog događaja, kao i činjenicu da je ona prva gradonačelnica Dandenonga srpskog porekla. Ona je naglasila da u Dandenongu živi gotovo pet hiljada građana srpskog porekla, odnosno da oko 33.000 građana srpskog porekla živi u saveznoj državi Viktoriji.

Skupu su prisustvovali pripadnici srpske zajednice, gradski odbornici opštine Dandenong, kao i gradonačelnica susedne gradske opštine Kingston. „Pomenuti događaj predstavlja prvi slučaj da je državna zastava Republike Srbije svečano podignuta na javnom prostoru u Australiji, a povodom nacionalnog dana Srbije”, rečeno je u Ambasadi Srbije u Australiji.