Početna Događanja U Budimpešti za Dan državnosti odlikovani Krstom vožda Stratimirovića

U Budimpešti za Dan državnosti odlikovani Krstom vožda Stratimirovića

Minjule nedelje, 18. februara 2024. godine, u poprazništvu Sretenja koji se obeležava i kao Dan državnosti države Republike Srbije, vladika budimski Lukijan služio je svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Velikomučenika Georgija u Budimpešti. Episkopu su sasluživali protosinđel Varnava Knežević, protojerej Zoran Ostojić, protojerej Nebojša Dabić iz Eparhije žičke, arhiđakon Inokentije Lukin i đakon Stefan Milisavić. Liturgiju je ulepšao hor, a bogosluženju je prisustvovao mitropolit budimpeštanski i mađarski Ilarion iz Ruske pravoslavne crkve kao i Tigran Garibian, ministar-savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Budimpešti, Aleksandar Lončarević, otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije. „Svetoj Liturgiji prisustvovali su izaslanici plemenite porodice Stratimirović i Centra za razvoj Šajkaške u sledećem sastavu: đakon  Nenad M. Jovanović, prof. dr Vladimir Jestrović, Dalibor Šekularac, iz Ministarstva građevinarstva i saobraćaja, Danijel Kulačin, savetnik ministra i predsednik Centra za razvoj Šajkaške, Dejan Džakula, odgovorni urednik magazina Poredak i Aleksandar Đurđev, poslanik i izvršni direktor kompanije Transnafta”, naveli su u Eparhiji budimskoj.


Foto: Eparhija budimska

Vladika Lukijan je pozdravio mitropolita Ilariona Alfejeva, visokog gosta iz Ruske pravoslavne crkve, zahvalivši mu se što je zajedno bio sa njima u ove popraznične dana kada Srbi slave svoj Dan državnosti. Episkop je predstavio i delegaciju iz Srbije na čelu sa Aleksandrom Đurđevim kojem je zatim predao reč.

Đurđev se zahvalio na gostoprimstvu, pa je govorio o značaju negovanja uspomene na plemenitu porodicu Stratimirović i osobito na vožda Đorđa Stratimirovića. On je govorio i o srpsko-mađarskim ali i o srpsko-ruskim vezama i u tom smislu je pristupio svečanom činu odlikovanja zaslužnih.

Krstom vožda Stratimirovića ovoga puta odlikovani su mitropolit budimpeštanski i mađarski Ilarion Alfejev, Aleksandar Lončarević, otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Budimpešti i protosinđel Varnava Knežević, sekretar Eparhije budimske za samopregorno služenje bogu i Pravoslavnoj crkvi kao i za požrtvovano istrajavanje na vrednostima svetosavske duhovnosti i idejama svesrpskog jedinstva a osobito za značajan doprinos na delu svedočenja vrednosti i očuvanja Srpske Vojvodine.

„Nakon svečanog čina dodele odlikovanja, u ime odlikovanih sabranima se obratio mitropolit Ilarion zablagodarivši episkopu Lukijanu na bratskoj ljubavi i gostoprimstvu. Mitropolit Ilarion je govorio o značaju rusko-srpskih veza kroz istoriju ali i o značaju našeg današnjeg prijateljstva u svim oblastima što se najbolje vidi na primeru hrama Svetog Save u Beogradu na čijem su ukrašavanju radili zajedno i Srbi i Rusi. On se zahvalio Đurđevu i delegaciji koja predstavlja porodicu Stratimirović i Centar za razvoj Šajkaške na visokom odlikovanju koje je simbol prijateljstva i neraskidivih veza”, prenela je Eparhija budimska. Nakon liturgije priređena je trpeza ljubavi.