Početna Informacije Patrijarh Porfirije služio u hramu Svetog Save na Menhetnu

Patrijarh Porfirije služio u hramu Svetog Save na Menhetnu

Patrijarh srpski Porfirije, na dan kada se navršilo tri godine od izbora na mesto srpskog poglavara Srpske pravoslavne crkve, u nedelju 18. februara 2024. služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save na Menhetnu. On je boravivši u radnoj poseti Americi održao više radnih sastanaka posvećenih nastavku obnove Sabornog hrama i parohijskog doma u Njujorku, koji su oštećeni u požaru na Vaskrs 2016. godine.

Nakon službe u nedelju, obraćajući se prisutnima u hramu Svetog Save na Menhetnu patrijarh je rekao da je za proteklih dvanaest meseci, od kada je poslednji put bio u ovom hramu i prvi put posle sedam godina ovde služio svetu liturgiju. On je dodao da je uložen veliki trud koji je doneo vidan napredak radova”, prenela je pres služba SPC.

Sastanak patrijarha sa čelnim ljudima CO Njujork
Foto: SPC

Saborni hram Svetog Save na Menhetnu, u neposrednoj blizini Empajer stejt bildinga, spada u najlepše njujorške bogomolje. Trudom Svetog episkopa Nikolaja i tadašnjeg Episkopa američko-kanadskog Dionisija, otkupljen je 1943. godine od Episkopalne crkve od kada je duhovno sabiralište i utočište hiljadama izbeglica i emigrantata koji posle Drugog svetskog rata stižu u Njujork.

Odlukama nadležnih crkvenih vlasti, Crkveno-školska opština Njujork i njena parohija su privremeno, u cilju prevazilaženja problema i uspostavljanja crkvenog poretka, poverene na duhovno staranje i upravljanje patrijarhu srpskom Porfiriju. U pratnji patrijarha u Njujork su doputovali protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu; protođakon dr Dragan Radić, profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu i ipođakon Dejan Nakić.

Doček patrijarha Porfirija na aerodormu
Foto: SPC