Početna Kultura Dodela državnog odlikova Slovačke Evi Husarikovoj, slikarki naive iz Srbije

Dodela državnog odlikova Slovačke Evi Husarikovoj, slikarki naive iz Srbije

Predsednica Slovačke Republike Zuzana Čaputova dodelila je povodom 31. godišnjice Slovačke Republike između ostalog odlikovanje – Medalju predsednika, Evi Husarikovoj, slikarki naive iz Srbije, za značajne zasluge za razvoj kulture i umetnosti Slovaka u rasejanju.

Eva Husarikova je srpska slikarka slovačkog porekla. Rođena je u Kovačici, u Srbiji. Uljanim bojama počela je da slika 1969. godine i tada je prvi put izlagala u okviru manifestacije „Kovačički oktobar”. Iste godine je postala i član Galerije naivne umetnosti u Kovačici. Svoje stvaralaštvo je predstavila na više od trideset samostalnih i oko 300 kolektivnih izložbi. Njene slike pokazuju radost seoskog života u vojvođanskim ravnicama.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova dodeljuje nagradu Evi Husarikovoj
Foto: Ambasada Srbije u Slovačkoj

Na ceremoniji dodele odlikovanja su bili prisutni najviši državni zvaničnici, kao i veliki broj najznačajnijih ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života a među njima i Marija Barlović, privremeni otpravnik poslova Republike Srbije.

„Život i stvaralaštvo Eve Husarikove, kao i dodela ovog odlikovanja slikovito ilustruju bliskost i prijateljstvo dve države i predstavljaju dodatnu potvrdu neraskidivih veza naših Naroda”, dodala je Ambasada Srbije u Bratislavi.

Foto: Ambasada Srbije u Slovačkoj