Početna Događanja U Esenu održana Svetosavska akademija pod nazivom „Šaljemo ljubav”

U Esenu održana Svetosavska akademija pod nazivom „Šaljemo ljubav”

Parohijani pripremili iznenađenje za protojereja-stavrofora Danila Radmilovića povodom 25 godina službe

U esenskoj parohiji, u Nemačkoj, se lepo radi sa decom. Odmalena se deca uče i da se krste i da pričaju i pišu na srpskom jeziku kao i da pevaju i igraju i poštuju svoje korene i tradiciju. Tradicionalno Sveti Sava okupi svu decu esenske parohije i okoline i oni ponosni pokažu sve šta su u prethodnoj godini naučili i poklone se svi zajedno Svetom Savi.

Sveti Sava je srpsko neizmerno dobro i veliki dar Boga Živoga, rodu našem. Duhovni otac svih Srba, jer nas u crkvi Hristovoj svagda iznova rađa i preporađa. Sve Srbe, stanovnike otadžbine zemaljske preobražava u stanovnike Carstva nebeskog, ma gde god oni bili, a on kao vladar u oba sveta, poverena mu od Boga na čuvanje i nadgleda oba i sve Srbe.

Na dan održavanja akademije, 10. februara 2024. godine, posle prazničnog bogosluženja (bogoslužili su otac Danilo Radmilović i otac Duško Spasojević) i besede oca Danila Radmilovića, starešine hrama, osveštana su praznična znamenja. Kum ovogodišnje slave bio je Nikola Arsić iz Menhengladbaha sa svojom porodicom, koji je pored bogato pripremljene praznične trpeze darivao paketiće svoj deci esenske parohije.

Program je nazvan „Šaljemo ljubav” i otvoren je dečijom Zdravicom „Sve što raste htelo bi da raste” na oba jezika, kao poruka i moleban za ozdravljenje obolelog drugara Luku Barišića. Luka je jedan od nas. On je bio takmičar u obe ekipe KUD-a Kolo iz Esena, koje su obe prošle godine osvojile prvo mesto na takmičenjima nemačkog folkora. Za željom da se Luka što pre oporavi i ponovo zaigra, šaljemo ljubav i pušten je snimak dečijeg ansambla sa takmičenja u Duisburgu. Sa porukom: Luka jedva čekamo da se vratiš i da ponovo zaigraš.

Mali anđeli iz Esena
Foto: CO Esen

U nastavku su deca Pozorištanceta izvela jednu pozorišu predstavu. Glavni glumci u predstavi su bili Sofija Milosavljević, Dunja i Danilo Naumovski.

To je odlomak iz drame „Jastuk groba mog”, koja govori o Dositeju Obradoviću. Radnja se dešava u Trstu 1808. godine, u srpskoj porodici Teodorović. Tokom Dositejeve posete toj porodici, rodile su se simpatije između Dositeja i Sofije, ćerke iz te ugledne porodice. Dositej Obradović je bio srpski prosvetitelj i reformator. Puno je putovao, govorio mnoge jezike, bio je i prvi ministar i Karađorđev lični savetnik i sekretar. Poslednje godine svog života proveo je u Trstu, gde je izgrađena srpska crkva i škola,  i gde je živelo mnogo srpskih porodica. Odatle je pomagao ustanike i skupljao novčane priloge za njih.

Za vreme dok se scena montirala pušten je snimak Božićne pesme „Nebesni grad” u izvođenju Pozorištanceta. Dok se scena sklanjala pušten je snimak ovogodišnjeg projekta Pozorištanceta sa dečije smotre iz Hildena.

U duhu Svetosavlja besedio je „Kosovo polje”, Matije Bećkovića i Željko Simić, trener veterana, veliki humanitarac, otac i deda.

U toku akademije prikazan je prilog o bolesnoj devojčici Irini iz Srbije, za koju je esenska parohija i Kolo srpskih sestara na čelu sa Brankom Stanković na Vidovdan prethodne godine, započela akciju skupljanja novčanih sredstava.

U esenskoj parohiji radi se ozbiljno sa decom svih uzrasta. Puno njih je besedilo Svetom Savi u toku akademije. U pozadini dečije besede prikazana je prezentacija o Svetom Savi bogata fotografijama sa Svete Gore ali i sa fotografijama dece esenske parohije.

Pevačke grupa KUD Kolo iz Esena, predstavile su se pesmama: „Da sam izvor voda ladna“, „Domaćine dobri gosti ti dojdoše”, „O javore zelen bore”.

Foto: CO Esen

Deca esenske parohije koja pohađaju nastavu veronauke u klasi oca Danila spremila su jedan skromni pozorišni komad posvećen Svetom Savi pod nazivom „Sveti Sava i golubice”. Ova se predstava tradicionalno igra u Esenu od 2017. godine i u njenim izvođenjima učestvovalo je do sada oko 120 dece. Obično najmlađi članovi koji rastu ovde, uče prve srpske reči baš uz ovu predstavu. Zvanični deo Svetosavske akademije završen je „Zaveštanjem Stefana Nemanje o crkvama”.

Pozvana su sva deca da dođu u Srpsku pravoslavnu crkvu u Esenu. Tu oni mogu da nauče da se mole, da pišu, da čitaju ćirilicu, da pevaju da igraju i da glume. Pre podele paketića, parohija je uspela da iznenadi oca Danila skrivenom pripremom jubileja „25 godina službe” uz prezentaciju sa slikama i najvažnijim događajima iz njegovog života. Uz pojanje cele crkve „Na mnogaja ljeta” uručena mu je velika torta i skromni pokloni.

Na bogatom životnom putu, kroz mnoge gradove: Dortmund, Požeški Brestovac, Beograd, Keln, Bon, Dizeldorf, otac Danilo stigao je baš u Esen. Iako nije tako dugo starešina hrama esenske parohije, on je uspeo da pokupi simpatije mnogih u parohiji. Posle podele paketića poslužena je bogata trpeza u crkvenoj sali, gde je nastupio i najmlađi ansambl KUD Kolo iz Esena.

Bilo je to jedno lepo i dirljivo veče, puno emocija pod okriljem Svetosavlja. Kao što nas i Sveti Sava uči, treba da se sećamo uvek nama bitnih ljudi i događaja, da pričamo o Svetom Savi, Dositeju Obradoviću i Kosovu uvek, baš kao što su deca iz Esena uradila. Da se svi zajedno molimo za one koji nam nedostaju, da Luka ozdravi, da Irina prohoda, da slavimo jubileje i da se radujemo i plačemo zajedno, jer ta crkva u Esenu je kuća svih nas ovde, to je ona Srbija koju mi ovde imamo. Na mnogaja ljeta!

Tekst: Marijana Erić – Popović; koordinator za rad sa omladinom u parohiji esenskoj