Početna Događanja Na Malti proslavljen Dan državnosti

Na Malti proslavljen Dan državnosti

U organizaciji Kancelarije Ambasade Republike Srbije na Malti i uz podršku SPC na Malti, organizacije Malteško-srpske zajednice i Srpskog obrazovno-kulturnog centra Sveta Jelena Anžujska, svečanom priredbom obeležen je Dan državnosti Republike Srbije. „Nakon proslave Svetog Save u svečanoj sali parohijske crkve u Gziri, zajedničkim trudom i entuzijazmom velikog dela srpske zajednice na Malti održana je i svečana akademija povodom  Dana državnosti Republike Srbije. Veoma pažljivo osmišljen i izveden sadržaj programa nas je podsetio na burnu prošlost naše otadžbine, samopregorni duh naroda i naprednu viziju demokratskog društva koju je slobodoumni Sretenjski ustav predočio i Srbiji i Evropi”, istaknuto je u SOKC Sveta Jelena Anžujska.


Foto: Malteško-srpska zajednica

Nakon koktela dobrodošlice na kojem je priređena izložba dečijih crteža na temu Dana državnosti kao i rukotvorina-medenjaka sa motivima iz Srbije, šef Kancelarije Boško Šukić se u svom govoru osvrnuo na istorijske činjenice i ukazao na okolnosti pod kojim se stvarala država, tj. veštinu da se stečena sloboda sačuva, a mlada država u nastajanju odbrani političko-diplomatskim delovanjem. U nastavku svečanosti, solo i duet pevači i violončelistkinja, izveli su prigodan kulturno-umetnički program, koji je završen nastupom dečijeg ansambla i veterana KUD Dukat.

„Od kreativne postavke đaka Srpske dopunske škole, preko upečatljive interpretacije poezije i muzičkih dela naših učenika i umetnika koji stvaraju na Malti, pa do poletnih igara folklorne grupe Dukat, opšti je utisak da naša mala dijaspora ponosno nosi barjak srpskih tradicija i kulture, uz duh zajedništva i prijateljstva koji održava i inspiriše sve naše poduhvate. Duboko smo dirnuti elanom mladih generacija koje neguju naš jezik i običaje daleko od voljene matice”, istakli su organizatori.

Radovi učenika Srpske dopunske škole na Malti

Oni su se dodatno zahvalili svim učesnicima, pre svih, deci, članovima KUD Dukat, g. Gajšeku, Ljiljani, Kristini i Nenadu, Vladimiru i Marijanu. „Takođe, zahvalnost na podršci organizaciji upućujemo Maksu, Stefanu, Urošu i Branku.  Zajedno sve možemo i više i bolje, za dobrobit svih na ovom biblijskom ostrvu”, dodali su.