Početna Škola Svečano otvorena Srpska dopunska škola u Pragu

Svečano otvorena Srpska dopunska škola u Pragu

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević otvorio je u Pragu Srpsku dopunsku školu Jelena Anžujska, koju pohađa 56 učenika. Milićević je tom prilikom istakao da je u cilju očuvanja jezika pokrenuo akciju doniranja bukvara i lektira učenicima srpskih dopunskih škola širom sveta, pri čemu je do sada podeljeno nekoliko hiljada knjiga.

Svojom humanošću i prosvetiteljskom misijom Jelena Anžujska je zadužila srpski narod. Osnovala je prvu žensku školu u tadašnjoj Srbiji. Organizovala je prepisivanje knjiga na dvoru i tako proizvedene knjige je kasnije poklanjala deci širom srpskih zemalja, objasnio je ministar. Takođe, u svom dvoru je imala i čuveno knjigohranilište, to jest biblioteku, naveo je Milićević i dodao da danas van naše matice ima oko 500 srpskih biblioteka.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i ambasador Srbije u Pragu Berislav Vekić, predstavnici sveštenstva, nastavnici i roditelji učenika. Tom prilikom je najavljeno otvaranje još jedne srpske dopunske škole u Češkoj, u gradu Brno.

Izvor: Ambasada Srbije u Pragu